Fondatorul şi liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, a depus o cerere la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor pentru a deveni membru. La scurt timp, artistul a fost înștiințat că cererea i-a fost respinsă. Prin urmare, Nicu Covanci nu și-a putut obține atestatul de compozitor, care i-ar fi permis să primească pensie.

Nicu Covaci nu a fost admis ca membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România

Nicu Covaci, liderul și fondatorul celebrei trupe de muzică Phoenix, a fost respins de UCMR în cererea de a deveni membru. În cei 60 de ani de activitate artistică, interpretul a compus peste 100 de piese care răsună până astăzi. Interpretul a depus o cerere la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor pentru a-și putea lua atestatul de compozitor și să devină membru al organizației.

Însă UCMR a decis să îi respingă cererea. În schimb, reprezentanții Uniunii i-au solicitat artistului să susțină un examen. Nicu Covaci a fost dezamăgit de atitudinea cu care a fost tratat după 60 de ani de activitate în sfera muzicală.

„Eu nu am o pensie, deși am adus țării acesteia milioane. Sunt umilit, trebuie să mă duc zilele astea la Uniunea Compozitorilor, să dau examen de compozitor. După 50 de ani în care am compus atâtea piese și au încasat bani de pe urma lor, mi-au dat și mie o mică părticică, este drept. Dar ei nu-și pun întrebarea că atâta timp au încasat niște bani de la mine, pe piese compuse de mine, iar acum vor să mă pună să demonstrez că sunt compozitor. Nu este nimic, o să mă duc să dau examen, poate o să pic”, declara artistul în decembrie 2022.

Pe data de 13 martie, Nicu Covaci a fost înștiințat despre decizia pe care a luat-o UCMR, semnată de vicepreşedintele Nicolae Gheorghiță, potrivit căreia artistul nu a fost admis ca membru al instituţiei din cauza că nu a promovat examenul de admitere.

„Stimate domnule Nicolae Covaci,

Vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaților care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR.

Citeste si:
Trupa Vunk, premiata de UCMR
Trupa Vunk, premiata de UCMR

În conformitate cu Statutul și Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR”

Reacția mInistrului Culturii la decizia UCMR

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a reacționat la refuzul oferit de UCMR la cererea lui Nicu Covaci. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că Uniunea Compozitorilor ar trebui să invite singură marii artiști pentru a i se alătura, dar nu să îi supună umilinței printr-un examen.

”Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat „examenul” pentru a fi membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului. Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR. Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă.”, a scris ministrul Culturii pe Facebook.

Nicu Covaci a anunțat că va acționa în instanță, după ce UCMR i-a respins cererea, pentru că nu a obținut punctajul necesar la examen.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Martie 2023 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.