Ministerul Transporturilor a anunțat că vrea să majoreze taxa pentru roviniete cu 40%. Măsura ar urma să fie aplicată peste trei ani. De asemenea, taxa de drum ar putea fi din nou majorată în 2035, cu 66%. Tarifele vor fi valabile pentru mașinile Euro 6, iar cine va polua mai mult va achita suplimentar.

Taxa rovinietelor urmează să se scumpează din 2026

Autoritățile din România au pus în discuție subiectul majorării taxei rovinietelor. La momentul actual, discuția se bazează pe modificarea rovinietei, însă separat pentru autovehicule și pentru vehiculele de marfă. Prin urmare, mașinile ar putea să plătească la fel cum plătesc și în momentul de față, adică o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp (o săptămână, o lună, un an), însă diferența va consta în funcție de norma de poluare a mașinii.

De cele mai mici tarife se vor bucura deținătorii de mașini cu normă de poluare Euro 6, însă acest lucru nu înseamnă că și pentru ei taxele rovinietelor nu se vor majora din 2026. Ministerul Transportului a venit cu propunerea ca rovinieta pentru un an de zile pentru mașinile Euro 6 să se majoreze de la 28 de euro, prețul ei de acum, la aproape 39 de euro, însemnând o creștere de aproape 40%.

Prețul acesteia ar urma să se majoreze treptat, începând din 2026 și până în 2035. Astfel, în 2035, valoarea rovinietei va ajunge undeva la 46,5 euro, ceea ce înseamnă o scumpire cu aproximativ 66% față de valoarea sa din prezent.

În cazul mașinilor care au norme de poluare ceva mai mici, acestea vor avea și creșteri suplimentare pentru rovinietă. Prin urmare, costurile suplimentare vor reprezenta între 30% și 10%. În ceea ce privește vehiculele de marfă, rovinieta va fi achitată după alte reguli. De exemplu, șoferii de TIR vor achita în funcție de cât de mult circulă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi a României, dar și în funcție de norma de poluare.

Circulația acestora va fi taxată atât pe drumurile naționale, cât și pe autostrăzi. Totodată, se are în vedere ca tariful pentru circulația pe drumurile naționale să fie redus cu aproximativ 50% față de cel pentru autostrăzi. România s-a angajat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să aducă modificări modelului actual de calcul al rovinietei.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Aproape o mie de stații STB vor fi dotate cu panouri...
Nicușor Dan: „Aproape o mie...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Martie 2023 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.