Un val de praf saharian se îndreaptă către România în următoarea perioadă. Acesta este primul nor de praf din 2023 care va cădea peste centrul și estul Europei. Specialiștii sunt de părere că norul de praf saharian roșiatic ne poate afecta sănătatea.

Nor de praf saharian peste România. Cum ne poate afecta acesta

Primul val de praf saharian din acest an se îndreaptă spre Europa. Administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei au transmis că în scurt timp acesta ar putea ajunge și în România. Praful saharian poate afecta producția de energie solară, dar este nociv și pentru sănătatea oamenilor. Specialiștii îndeamnă populașia să se ferească, pe cât posibil, să inhaleze praful. Persoanele care se știu cu alergii trebuie să fie și mai atenți și să evite inhalarea acestuia.

Primul val de praf saharian din acest an va cădea peste estul și centrul Europei. Acesta a pornit din Africa de Nord și a lovit deja Peninsula Iberică, urmând să cadă și peste Franța.

Efectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania”, a declarat cercetătorul principal de la Copernicus, Mark Parrington.

Un val de praf saharian a căzut peste România și în 2022

Și în 2022, România a fost lovită de un nor de praf saharian, în lunile martie și august. Praful portocaliu a ajuns până în zona Moldovei și sudul României. Un alt nor de praf a traversat România și în septembrie 2022. Meterologii au spus că atunci norul de praf a pornit din Africa și a trecut prin țările din vestul Europei până a ajunge în România.

Praful saharian nu este altceva decât o mulțime de particule minerale minuscule, care se pot ridica la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă. În combinație cu aerul acesta poate străbate distanțe foarte mari în atmosferă sub formă de aerosoli. Culoarea roșiatică a aerului este datorată componentelor din praful saharian care de regulă este format din minerale ce conțin fier. De asemenea, praful conține multe oligoelemente, de exemplu fosfor, magneziu și calciu.

Citeste si:
Antony Blinken: Orientul Mijlociu și Africa de Nord au trecut prin...
Antony Blinken: Orientul...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Februarie 2023 - 04 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.