Refugiații din Ucraina care s-au stabilit cu traiul în România vor primi noi ajutoare bănești. Premierul Nicolae Ciucă va solicita o analiză cu privire la ajutoarele de până acum pentru refugiații ucraineni.

Refugiații ucraineni din România vor primi din nou bani

Din momentul declanșării războiului din Ucraina, cetățenii țării au fugit în toate direcțiile pentru a-și salva viețile. Majoritatea dintre aceștia s-au adăpostit în Republica Moldova și România, țările vecine. Doar cu hainele pe ei, refugiații ucraineni au luat-o de la zero acolo unde au ajuns. Atât statul român, cât și statul moldovean i-au ajutat din puțin pe care l-au avut. De asemenea, diverse organizații și țări din Europa și nu doar le-au oferit ajutor financiar pentru a putea începe o nouă viață departe de țara în care războiul a acapart marea majoritate a teritoriului.

Guvernul intenționează să reducă ajutoarele financiare acordate pentru refugiații din Ucraina, în special pentru cazarea acestora. Premierul Nicolae Ciucă a solicita o analiză cu privire la acest aspect, iar surse guvernamentale menționează că România este singura țară care în continuare oferă acest tip de ajutor financiar refugiaților ucraineni. După aproximativ un an de zile de la declanșarea războiului, cetățenii ucraineni încă mai primesc ajutor financiar pentru cazare.

Guvernul își propune să aloce o sumă de maxim 2.000 de lei pentru cazarea unei familii de ucraineni, iar acest sprijin financiar să fie condiționat. Acest ajutor financiar va fi acordat doar familiilor care își trimit copiii la școală sau cei care acceptă să se angajeze în România.

La momentul actual, România oferă 100 de lei pe zi cu TVA inclus pentru cazarea unui refugiat din Ucraina. În cazul în care într-o cameră locuiesc mai multe persoane, atunci suportul financiar este de 230 de lei pe zi, TVA inclus. Pentru unitățile de cazare care au fost oferite de primării sau de agenţi economici, statul român alocă 50 de lei pe zi.

De curând, fondurile pentru refugiați au fost suplinite. În şedinţa de Guvern care a avut loc miercuri, s-a decis ca din fondul de rezervă să se aloce încă 158 de milioane de lei pentru asigurarea ajutoarelor pentru refugiații ucraineni.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Februarie 2023 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.