O replică a cutremurului cu magnitudinea de 5,7 a avut loc vineri, la ora 11:11, în regiunea Oltenia, județul Gorj. Seismul a înregistrat o magnitudine de 4,4 la o adâncime de 15 kilometri.

Regiunea Oltenia este din nou încercată de un cutremur. Care a fost magnitudinea acestuia

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis că vineri, a avut loc o replică a cutremurului de 5,7 din Gorj. Institutul a calificat seismul drept unul „mediu”. Cutremurul a avut o magnitudine de 4,4 și s-a produs la ora 11:11.

Potrivit INCDFP, cutremurul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.

În urma cutremurului, Prefectura Gorj și alte instituții din regiune au fost evacuate pentru a evita un posibil dezastru. În dimineața zilei de vineri, a mai fost raportată o replică slabă, cu magnitudinea de 2,4, la adâncimea de 5 km. Marți, în regiunea Oltenia, a avut loc un nou cutremur cu magnitudinea de 5,7, a transmis Centrului European de Seismologie (EMSC). Seismul a fost destul de puternic, fiind resimțit și în zonele din apropiere.

Trei staţii seismice şi cinci GPS au fost instalate în mai multe localități din județul Gorj

În urma nenumăratelor cutremure care au avut loc în ultima săptămână în regiunea Olteniei, județul Gorj, INCDFP a decis să instaleze în mai multe localități stații seismice și GPS-uri. Respectiv, în localitățile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara au fost montate astfel de dispozitive. Institutul spune că doar așa vor putea cerceta mai bine procesul de desfășurare a cutremurelor.

„În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialişti în zonă pentru montarea a 3 staţii seismice şi 5 staţii GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea. Noile staţii seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică şi pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar staţiile GPS vor înregistra deformările crustale”, a scris institutul într-o postare pe Facebook.

Citeste si:
Patru cutremure au avut loc noaptea trecută în România
Patru cutremure au avut loc...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Februarie 2023 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.