Cel mai recent raport al Transparency International a creat un top al țărilor corupte din Uniunea Europeană. Din clasament nu lipsesc România și Bulgaria, țări în care în ultimii zece ani lucrurile nu s-au prea schimbat.

Topul celor mai corupte țări din Uniunea Europeană. Cine este liderul

Studiul Transparency International a stabilit țările cu nivelul cel mai ridicat de corupție din UE. Potrivit acestuia, Ungaria a fost declarată țara cea mai coruptă țară dintre toate cele 27 membre. În top se regăsește și România, fiind pe locul 3, iar Bulgaria pe locul 2, cu scoruri cuprinse între 42 și 46 din 100. Cele mai puțin corupte țări sunt Danemarca cu 90 de puncte, Finlanda cu 87 de puncte și Suedia cu 83.

La nivel global, România ocupă locul 63. În ultimii 10 ani, România a oscilat între 43 și 48 de puncte, lucru care demonstrează că în tot acest timp lucrurile nu s-au prea schimbat spre bine. Raportul Transparency International arată modul în care este percepută corupția din sectorul public. Acest clasament este realizat prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă foarte corupt, iar 100 deloc corupt.

Indicele folosește informații din sondaje care sunt bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse surse. Acest lucru contribuie la întocmirea topului a celor 180 de țări din întreaga lume în funcție de corupția prezentă în țări, pe o scară de la 0 - care înseamnă foarte corupt - la 100.

În viziunea lor, termenul de „corupție” este bazat pe exemple care vizează funcționari publici, de la mită la deturnarea de fonduri publice, dar și capacitatea guvernelor de a limita corupția în sectorul public.

Clasamentul celor mai corupte țări la nivel mondial

La nivel mondia, Danemarca și Finlanda se mențin pe poziții asemănătoiare, fiind în lista celor mai puțin corupte țări din lume, alături de Noua Zeelandă. Acest succes se datorează „instituțiilor lor democratice puternice și a respectului față de drepturile omului”. În fruntea clasamentului se poziționează Siria și Sudanul de Sud (13) și Somalia (12), „implicate în conflicte prelungite”.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Rusia, cu un punctaj de 28 de puncte și Ucraina cu 33 de puncte au unule dintre cele mai slabe rezultate din Europa de Est. Invazia rusă a bulversat situația, iar acest lucru a avut un impact care s-a făcut resimțit, însă autoritățile au făcut tot posibilul să îmbunătățească situația.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Ianuarie 2023 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.