A început marea diversiune cu audierea liderilor înainte de alegeri. Gabriela Firea a fost ieri la Parchetul General ca martor în dosarul violențelor din 10 August. Audierile liderilor în dosarul 10 August au început înainte de alegeri. Gabriela Firea

Gabriela Firea, audiată în dosarul 10 August

Înainte de alegeri, au început aufierile în dosarul 10 August. Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a fost și ea audiată. După procedură, fost edil al Bucureștiului a declarat că a discutat cu procurorii despre documentele de delegare. Pe 10 august 2018, Firea şi-a delegat atribuţiile de primar general al Capitalei viceprimarului de atunci, Aurelian Bădulescu.

Pe data de 10 august, în Piața Victoriei a avut loc un miting care s-a soldat cu violențe și victime. Curtea de Apel Bucureşti a decis, în aprilie 2021, să redeschidă Dosarului 10 august, luând în considerare plângerea lui Ioan Crăciuneanu, unul dintre protestatarii care a fost agresat violent de unul dintre jandarmi.

Anterior, dosarul actelor de violență ce au avut loc pe data de 10 august 2018 în Piaţa Victoriei, a fost clasat în ceea ce priveşte săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, dar şi în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa coordonatorilor intervenţiei forţelor de ordine.

Protestul violent din 10 august 2018

La data de 10 august 2018 a avut loc „mitingul Diasporei", un protest al românilor care au ieșit în stradă și cereau eliminarea politicienilor cu probleme penale si organizarea de alegeri anticipate. Protestul pașnic al oamenilor s-a transformat în unul violent, plin de brutașlități și victime.

Primele incidente au fost atunci când un grup mare de protestatari a forțat cordonul de jandarmi din fața Palatului Victoria, iar jandarmii au început să pulverizeze masiv cu gaze lacrimogene.

"Situația este tensionată. (...) Nu ne dorim niciun fel de incidente, de confruntări”, declara atunci purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache.

În total, peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar peste 700 de persoane au depus plângere contra jandarmilor care au devenit violenți și au acționat brutal cu protestatarii.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Ianuarie 2023 - 02 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.