Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat o decizie în favoarea familiilor gay. Instanța europeană a hotărât marți ca toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex.

CEDO a hotărât ca toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România, să recunoască familiile formate din persoane de același sex

Totodată, statele semnatare au obligația să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT. Decizia vine după ce două tinere au intentat proces împotriva Rusiei, iar Moscova a răspuns că refuză să protejeze și să recunoască familiile formate din persoane de același sex.

Efectele deciziei CEDO: Mai multe persoane gay au dat statul român în judecată

În acest moment, 24 de cupluri gay care trăiesc în România au procese pe rol la CEDO împotriva statului român, pe motiv că nu le-au fost recunoscute și protejate drepturile familiale.

Țara noastră se află, alături de Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria, pe lista scurtă a țărilor care nu oferă niciun fel de protecție sau recunoaștere legală acestor familii.

„Marea Cameră a decis că fiecare stat, indiferent de opinia unei părţi a populației sau indiferent de opinia politicienilor, are obligaţia să aibă o legislație de protecție a tuturor familiilor, inclusiv a familiilor formate din persoane de același sex”, a explicat Iustina Ionescu, avocat în drepturile omului.

„Dacă s-ar aplica hotărârea CEDO în România, sute de mii de cupluri formate din familii de același sex ar putea să-și întemeieze o familie recunoscută legal, pentru că în acest moment nu sunt recunoscute de statul român”, a declarat Florin Presadă, director executiv Asociația Accept, pentru PRO TV.

În cazul în care România nu va lua nicio măsură, atunci va urma un proces în care va trebui să raporteze la CEDO, odată la câteva luni, cum a schimbat legislația pentru îmbunătățirea recunoașterii și protecției familiilor formate din persoane de același sex.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la al patrulea Summit al Consiliului Europei,...
Klaus Iohannis, la al...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.