Un bărbat din Cluj, care face parte din comunitatea LGBT, ar putea deveni prima persoană din România care se declară gay și căreia i se permite adopția unui copil. Autoritățile l-au declarat deja apt pentru a deveni părinte, deci mai e doar o chestiune de timp până ce un micuț va ajunge în sânul unei familii atipice pentru țara noastră.

Un bărbat din comunitatea LGBT e pe cale să adopte un copil, la Cluj

Conform legii, adopțiile în România sunt permise numai persoanelor căsătorite sau cele singure care obțin un atestat. În schimb, două persoane de același sex nu pot adopta împreună.

Bărbatul de 40 de ani, de profesie cadru universitar, declarat apt să devină părinte adoptiv, nu se află într-o relație de cuplu, drept pentru care Direcția pentru Asistența Socială și Protecția Copilului Cluj (DGASPC Cluj) i-a permis să primească atestatul. În procedura de adopție, este primul aviz pe care îl primește ca să devină tată.

„Este vorba despre o persoană singură. Persoana nu a putut fi discriminată pe criterii de sex, vârstă, stare de sănătate, etinie sau orientare sexuală”, a declarat Alina Chiorean, purtător de cuvânt DGASPC Cluj, pentru PRO TV.

„La eliberarea certificatului s-a ținut cont de evaluarea condițiilor sociale, de condițiile de locuit și a stării de sănătate a persoanei”, a completat oficialul.

Consiliul Tinerilor Instituționalizați a aplaudat gestul bărbatului și a apreciat drept curajoasă hotărârea DGASPC Cluj. Pe Facebook, președintele Consiliului, Vișinel Bălan, a postat o imagine cu doi bărbați care țin de mână un copil și a scris „prima adopție gay din România”.

„Acel copil nu avea nici macar o șansă să fie adoptat de altcineva, fiind pe acea listă e clar că nu te-a vrut nimeni. Toți copiii merită o familie. În spațiul public este teoria aceasta, mai bine într-o casă de copii decât într-o familie de gay. Cred că nu este important acest aspect”, a notat Vișinel Bălan, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați.

Citeste si:
Lora ar vrea să adopte un copil: „Eu cred că dacă poți să iubești...
Lora ar vrea să adopte un...

„Situația de față reprezintă un caz în care o persoană gay urmează procedura legală în România și dorește să adopte ca persoană singură un copil, autoritățile statului având, până în acest moment, o atitudine corectă care nu discriminează”, a spus Teodora Roseti, director ACCEPT.

Bărbatul trebuie să treacă de etapele de potrivire teoretică și practică, apoi se va decide încuviințarea adopției și încredințarea minorului. La noi în țară, în fiecare an, sunt abandonați în centrele de plasament 9.000 de copii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Noiembrie 2021 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.