În ultima perioadă, România a avut parte de ploi abundente, în loc de ninsorile mult așteptate. Totuși, zăpada s-a făcut vizibilă în unele zone ale țării. Oamenii se pot bucura de o adevărată iarnă în regiunile montane în special.

Mormane de zăpadă de peste un metru jumătate în unele regiuni ale României

Pentru cei care își doresc o iarnă adevărată, o pot găsi la munte, la altitudini de peste o mie de metri unde zăpada s-a depus într-un strat destul de gros. La peste 2.500 de metri altitudine, pe Vârful Omu, în Munţii Bucegi, s-au înregistrat -3,5 grade. Stratul de zăpadă depășea 44 de cm, iar pe creste vântul a avut la rafala 90 de km pe oră.

Și pe Transfăgărășan a nins ca în povești, nămeții fiind ca pe vremuri. Și la Strajă zăpada a acoperit brazii creând o atmosferă de poveste. Cei care au visat să schieze în acest an, acum au fericita ocazie. Pe Transalpina drumarii au intervenit cu utilaje pentru a curăța drumul.

„Dacă mai prindem încă 20 cm, cu stratul de bază, de zăpadă artificială, este suficient s-a schimbat atmosfera, e totul alb, brazii, e altceva.", a spus Nicu Mitroiu, administrator domeniul schiabil Rânca.

Meteorologii transmis până joi seară un cod portocaliu de precipitaţii abundente în Prahova, Buzău şi Vrancea, dar şi un cod galben pe o arie mai extinsă care include şi zona Capitalei. La peste 1.000 de metri altitudine ninsorile vor continua.

„Se va depune strat consistent de zăpadă în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, vor fi și zone din Carpații Orientali. În medie estimez o scădere a temperaturilor cu 5-6 grade în zilele viitoare.", a transmis Florinele Georgescu, director ANM.

Maximele din termometre nu vor depăși 10 grade. Începând de săptămâna viitoare, vremea se va încălzi din nou. La mare valurile vor fi destul de agitate, depășind înălțimea de 3 metri. Va continua să plouă și să bată vântul atât pe parcursul zilei, cât și pe timpul nopții.

Citeste si:
Vortex polar în Europa. O zonă în care nu a mai nins de 100 de ani,...
Vortex polar în Europa. O...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Ianuarie 2023 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.