Calendarul creștin-ortodox - 30 decembrie. În această penultimă zi din an, potrivit calendarului creștin ortodox sunt sărbătoriți Sfânta Muceniţă Anisia, Cuvioasa Teodora și Sfântul Mucenic Fileter. Tot în această zi s-a săvârșit în pace cuviosul Leon arhimandritul. De asemenea, românii care poartă acest nume sunt omagiați.

Sfânta Muceniţă Anisia, Cuvioasa Teodora și Sfântul Mucenic Fileter sunt sărbătoriți în penultima zi a anului 2022

Sfânta Muceniţă Anisia este sărbătorită în penultima zi din an, 30 decembrie. Aceasta era din Tesalonic şi a trăit pe vremea împăratului Maximian.

A avut părinţi binecredincioşi şi cu multă avere. După moartea lor, sfânta ducea viaţă singuratică şi bineplăcea lui Dumnezeu prin viaţa şi faptele ei. Odată, pe când se ducea la biserică, după cum îi era obiceiul, a întâlnit pe drum un ostaş care se închina la idoli, care a apucat-o de mână târând-o spre altarele idoleşti”, arată Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Sfânta Anisia era împotrivă, însă acesta o silea şi mai mult să jertfească demonilor. Când sfânta Anisia a spus că este creștină, ostașul s-a umplut de mânie, mai ales că sfânta îl și scuipase în obraz. Ostașul și-a scos sabia și i-a înfipt-o în coastă. Astfel sfânta Anisia s-a jertfit pentru credință.

Cuvioasa Teodora din Cezareea

Tot în data de 30 decembrie este sărbătorită și Cuvioasa Teodora din Cezareea. Cuvioasa Teodora a slujit în Mănăstirea Sfintei Ana, ce se cheamă Reghidion. Aceasta a trăit pe vremea împăratului Leon, tatăl lui Constantin Copronim. Provenea dintr-un neam cinstit și bun. Pe tatăl ei îl chema Teofil, cu dregătoria patrician, iar pe mama ei Teodora.

„Mama ei, vreme de mulţi ani, şi-a plâns sterpăciunea şi ruga pe Dumnezeu şi pe Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu să-i dăruiască un copil. Şi a primit har din cer. Iar harul l-a primit prin mijlocirea Sfintei şi dreptei Ana, maica Născătoarei de Dumnezeu”, arată Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Așa a apărut pe lume Teodora. Când aceasta a crescut, a fost dusă în biserica Sfintei Ana şi primită în mănăstire ca un dar dumnezeiesc. Stareţa mănăstirii a crescut-o în frică de Dumnezeu şi a învăţat-o Sfintele Scripturi.

Citeste si:
O tara a renuntat la ziua de azi, 30 decembrie, pentru bani
O tara a renuntat la ziua de...

Şi vieţuia bine, cinstita copilă. Dar vicleanul demon n-a suferit să fie călcat în picioare de o copilă. A îndemnat pe Leon împăratul, luptătorul împotriva lui Dumnezeu, să o dea de soţie fiului sau Hristofor, pe care-l făcuse cezar. A smuls-o deci cu sila şi cu tiranie din mănăstire şi a silit-o să vină la Constantinopol, s-a făcut nunta şi i s-a gătit camera de nuntă. Acesta a fost gândul lui Leon. Dar Dumnezeu, ca altădată, a spăimântat pe egipteanul ce se pornise ca un turbat asupra Sarei, Dumnezeu, Care a făcut să fie biruit Tiridat de fecioara Ripsimia, Dumnezeu a păzit-o nepângărită şi pe aceasta de legătura cu logodnicul”, relatează sursa citată.

Pe neprins de veste sciţii au declanșat cu război contra imperiului în partea de apus a împărăţiei, iar mirele a fost trimis în grabă să lupte contra barbarilor. În urma luptelor, mirele a căzut în cea dintâi bătălie.

Când curata mieluşea Teodora a aflat, a luat, fără să ştie cineva, din palat, aur, argint, mărgăritare, haine scumpe, s-a suit într-o corabie şi s-a întors la mănăstire, bucurându-se şi mulţumind lui Dumnezeu. Când s-a aflat de fuga ei, al doilea fiu al celui cu numele de fiară, adică al lui Leon, s-a dus la mănăstire, dar a găsit-o tunsă călugăriţă şi îmbrăcată în haine zdrenţuite. Cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu a lăsat-o în pace. Şi aşa a aflat Cuvioasa Teodora tihna şi slobozenie deplină”, arată Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

Cuviosul Leon, sărbătorit tot pe 30 decembrie

Tot pe data de 30 decembrie are loc și pomenirea Sfântului Mucenic Fileter. De asemenea, în această zi se pomenesc toți sfinţii care au crezut în Hristos prin Sfântul Fileter, căpetenia, dar şi cei şase ostaşi „care în pace s-au săvârşit”. În această zi s-a săvârșit în pace și cuviosul Leon arhimandritul.

Apărător de rele și durere: Se ține pentru amețeli”, consemna cunoscutul folclorist Theodor Speranția, cu privire la credințele populare legate de această zi.

În data de 30 decembrie, toți românii care poartă numele sfinților prăznuiți sau derivate ale numelor lor își sărbătoresc ziua onomastică.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.