Incredibil sau nu, locuitorii din Samoa au renuntat la data de astazi, 30 decemdrie, si vor trece direct de la 29 Decembrie, la 31 debembrie. Afla de ce.

Cand Vaticanul a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, in secolul al 16-lea, legenda spune ca au izbucnit revolte din cauza celor "11 zile pierdute", provocate de masura respectiva. Acum, statul Samoa vrea sa treaca la alt fus orar.

Decizia de a forta fusul orar international din est catre vest - "trecand in viitor", de la ziua de vineri direct la sambata - a fost luata din ratiuni economice, si nu pentru ca Samoa ar fi dorit sa fie primul stat care celebreaza Anul Nou 2012. Premierul samoan, Tuilaepa Sa'ilele Malielegaoi, a declarat ca aceasta masura va pune poporul sau (format din aproximativ 180.000 de oameni) pe acelasi picior de egalitate cu cel din Noua Zeelanda si Australia, obtinand avantaje economice inclusiv din relatia cu China, de exemplu, scrie CNN.

"In afacerile cu Noua Zeelanda si Australia noi pierdem doua zile de lucru pe saptamana. Cand este vineri la noi, este sambata in Noua Zeelanda, iar cand noi ne ducem duminica la biserica, afacerile sunt deja in derulare in Sydney si Brisbane", a declarat premierul samoan.

In prezent, acest arhipelag este la 21 de ore in spatele Australiei si 23 de ore fata de Noua Zeelanda si beneficiaza de doar 4 zile lucratoare care coincid cu cele ale tarilor cu o economie puternica din zona Pacificului. Dupa ce va face mutarea anuntata, Samoa se va afla la doar 3 ore diferenta de fusul orar al Australiei si 1 ora fata de Noua Zeelanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.