Proprietarii care își vor închiria locuințele, altfel decât în scop turistic, vor trebui să respecte noi reguli de la 1 ianuarie 2023

Noi reguli pentru proprietarii care își închiriază locuințele

Potrivit O.G. nr. 16/2022, proprietarii care își vor închiria locuințele începând cu data de 1 ianuarie 2023, vor fi obligate să înregisteze contractul încheiat între părţi, precum şi modificările survenite ulterior, la organul fiscal competent. Drept urmare a obligației instituită de O.G. nr. 16/2022, prin Ordinul 2031/2022 s-au făcut completări la prevederile Ordinului nr. 114/2019 în sensul că:

a) se completează procedura de înregistrare a contractelor cu noile prevederi legale;

b) se completează formularul "Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune" cu informații privind cuantumul chiriei lunare;

c) se aprobă formularul "Notificare privind nedepunerea la termen a cererii de înregistrare a contractelor de închiriere".

Contractele de închiriere care vor fi încheiate după data de 1 ianuarie 2023, vor trebui să fie înregistrate la organul fiscal competent în maxim 30 de zile de la data încheierii. Contractele care au fost încheiate înainte de 1 ianuarie 2023, trebuie înregistrate (dacă nu sunt deja înregistrate) în termen de 90 de zile.

Unde se pot înregistra contractele de închiriere a locuințelor

Proprietarii – persoane juridice - pot înregistra contractele de închiriere numai prin intermediul Spaţiului Privat Virtual. Pentru bunurile deținute în comun, fiecare coproprietar - persoană fizică are obligația să înregistreze contractul de închiriere. Cererea de înregistrare, împreună cu copia contractului de închiriere, se vor depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin poștă sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță (SPV).

Citeste si:
Proprietarul unui apartament din Mamaia a văzut pe TikTok cum îi...
Proprietarul unui apartament...

Ulterior, organul fiscal va depista persoanele fizice care figurează în evidențe cu venituri din chirii și care nu au înregistrat contractele. Baza legală: OpANAF nr. 2031/2022 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de locaţiune, precum şi a modelului şi conţinutului formularului „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune” publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 1164/05.12.2022


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Decembrie 2022 - 02 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.