Peste 940.000 de români își sărbătoresc ziua numelui pe data de 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei, a anunțat Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor.

Ziua Sfântului Andrei. Aproape un milion de români își sărbătoresc ziua onomastica

Sfântul Apostol Andrei este fratele Sfântului Apostol Petru, cel Întâi chemat, Apostolul românilor. Acesta a fost pescar de meserie, din Betsaida. Sfântul Andrei este cel L-a făcut cunoscut pe Hristos pentru prima dată spunând fratelui său Simon (Petru) că L-a aflat pe Mesia: "Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: am găsit pe Mesia (care se tâlcuieşte: Hristos). Şi l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 41, 41).”

Pentru aceasta, Sfântul Andrei mai este cunoscut și ca Apostolul cel dintâi chemat al Domnului. Din zilele acelea, Sfântul Apostol Andrei a urmat Mântuitorului, însoţindu-l pe drumurile Ţării Sfinte, ca şi ceilalţi apostoli. Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care semnifică „viteaz”, „bărbătesc”. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este celebrată la data de 30 noiembrie, în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran şi anglican. În Scoţia, Sfântul Andrei el este sărbătorit la 9 mai.

Care sunt cele mai cunoscute nume din România de Sfântul Andrei

Cu ocazia acestei sărbători, cele mai populare nume în România sunt Andrei şi Andreea.

În ceea ce priveşte prenumele masculine, 3.059 de români se numesc Andi, 833 – Andreeas; 485.819 – Andrei; 1 – Andreiasi/Andreiaşi; 331 – Andreiu; 660 – Andrew; 287 – Andrey; 7 – Andrias/Andriaş; 40 – Andries/Andrieş; 159 – Andru; 8 – Andrusa/Andruşa; 2 – Andrusca/Andruşca/Andruşcă; 22 – Andruta/Andruţă; 11.127 – András/Andras/Andraş; 828 – Andréa/Andrea; 9.557 – Andréas/Andreas/Andreaş; 146 – Andu; 3.083 – Endre; 2 – Ondras.

Circa 31.604 de femei din România poartă prenumele de Andra; 21.264 – Andrada; 341.401 – Andreea; 7.896 – Andreia; 7 – Andrusa/Andruşa; 6 – Andrusca/Andruşca; 365 – Andruta/Andruţa; 24.462 – Andréa/Andrea; 395 – Deea; 31 – Deia.

Citeste si:
Sfântul Andrei 2022. Cele mai frumoase mesaje de felicitare pentru...
Sfântul Andrei 2022. Cele mai...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Noiembrie 2022 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.