Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care se reduce vârsta de pensionare pentru unele categorii de salariați. Aceștia vor putea ieși la pensie înainte de a împlini vârsta de 50 de ani dacă îndeplinesc anumite condiții.

Ce categorie de angajați vor putea ieși la pensie de la 40 de ani

Proiectul de lege a fost adoptat de cele două camere ale Parlamentului, însă pentru a intra în vigoare este necesar să fie promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, după care să fie publicată în Monitorul Oficial. Potrivit proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, o parte dintre artiști vor putea ieși la pensie mai devreme. Prin urmare, proiectul propune ca la articolul 56, alin (2), litera b) să aibă următorul cuprins:

b) 50 de ani, în cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) lit. b), cu excepţia balerinilor, dansatorilor, soliştilor balet şi acrobaţilor, pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi;

Profesiile din sfera artistică ale căror locuri de muncă sunt încadrate în condițiile speciale sunt:

1. Balerin
2. Dansator
3. Acrobat
4. Jongler
5. Clovn
6. Călăreț de circ
7. Dresor de animale sălbatice
8. Solist vocal de operă și de operetă
9. Instrumentist la instrumente de suflat
10. Cascador

Pot ieși la pensie înainte de 50 de ani doar persoanele care au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, iar reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Printre motivele enumerate se arată că măsura e absolut necesară, “având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

La moment, potrivit inițiatorilor proiectului, persoanele cu același tip de activitate (balerini și acrobați) beneficiază de condiții mai bune de pensionare, lucru care deduce existența unei inechități.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.