Salutul este un gest sau o formulă de politețe folosită atunci când se întâlnesc sau se despart două sau mai multe persoane. Formele salutului sunt destul de diferite de la o zonă la alta și de la o țară la alta. Ziua mondială a a salutului este sărbătorită pe data de 21 noiembrie.

21 noiembrie - Ziua Mondială a Salutului

Ziua mondială a salutului este sărbătorită acum la data de 21 noiembrie. Abterior, această zi a fost iniţiată în anul 1973 de fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA. Pentru prima dată, această zi a fost sărbătorită în contextul conflictului din octombrie 1973 care a avut loc între Egipt şi Israel.

Pe vremuri cavalerii salutau domniţele cu reverenţe şi sărutau mâinile, iar în zilele noastre este popular strânsul mâinii. În lume există forme diferite de salut care se diferențiază de la o zonă la alta, de la o țară la alta. De exeplu, în Tibet, este politicos să scoţi limba atunci când te întâlneşti cu cineva pentru prima dată. În Franţa, oamenii se sărută pe ambii obraji pe lângă strânsul mâinii, în Botswana îşi ating palmele uşor, iar în Cambodgia îşi lipesc palmele ţidându-le apropiate de piept.

Codul bunelor maniere spune că atunci când intrăm undeva trebuie să salutăm primii, iar cei prezenți trebuie să ne răzpundă. Dacă ne alăturăm unui grup de persoane, trebuie să îi salutăm pe toți, iar aceştia trebuie să ne salute la rândul lor. Bărbatul întotdeauna va saluta primul o femeie, iar o femeie mai tânără întotdeauna salută prima o femeie mai în vârstă.

Formele de salut din România în diferite regiuni

În România, se regăsesc mai multe forme de salut în diverse regiuni ale țării. De exemplu, în Bucureşti, oamenii se salută cu "Buna!", ardelenii spun "Servus!", iar în Cluj, Sibiu, Banat, se foloseşte "Ciau!" sau "Ceau!". Tinerii se mai salută "Salve"!, "Salutare!", "Salut" sau "Noroc!"

Citeste si:
Care a fost prima echipă eliminată de la America Express: „Norocul...
Care a fost prima echipă...

Codul bunelor maniere spune că oamenii trebuie să se salute pentru a da dovadă de "cei şapte ani de acasă." De Ziua mondială a salutului, sunt organizate numeroase evenimente la nivel mondial cu scopul de a celebra importanţa comunicării în menţinerea păcii.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.