În România există 48.858 de locuri de muncă vacante, în timp ce angajatorii din Spaţiul Economic European oferă muncitorilor români 122 de posturi, prin reţeaua Eures România, transmite Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Cele mai populare meserii în România

Cele mai multe locuri de muncă în România sunt oferite pentru:


 • lucrător comercial (3.383);

 • muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor (3.370);

 • muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (2.424);

 • curier (1.744);

 • manipulant mărfuri (1.708);

 • agent de securitate (1.571);

 • muncitor necalificat în industria confecțiilor (1.478);

 • muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.232);

 • conducător auto transport rutier de mărfuri (968);

 • vânzător (946);

 • lăcătuș mecanic (845);

 • confecţioner-asamblor articole din textile (754).

Din cele 48.858 locuri de muncă vacante care se află pe piața forței de muncă, 3.020 dintre acestea sunt oferite persoanelor cu studii superioare (programator; inginer în diferite domenii de activitate; consilier/ expert/ inspector/ referent/ economist în economie generală; referent de specialitate financiar-contabilitate; manager proiect etc.), iar 9.908 de job-uri sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; manipulant mărfuri; curier; agent de vânzări; conducător auto transport rutier de mărfuri etc).

Retail jobs

11.423 de locuri de muncă sunt destinate pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuș mecanic; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice; sudor; electrician de întreţinere şi reparaţii; fierar betonist etc). Iar restul de 24.507 de locuri de muncă sunt pentru persoanele fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor; lucrător sortator deşeuri reciclabile; femeie de serviciu; agent curăţenie clădiri şi mijloace de transport etc).

„Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se în timp real în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării. Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul www.anofm.ro în secțiunea Locuri de Muncă Vacante.”, menționează reprezentanții ANOFM.

Citeste si:
Ce greșeală fac angajatorii când depun cererile pentru șomaj tehnic
Președintele ANOFM...

Locuri de muncă vacante în străinătate pentru muncitorii români

Angajatorii din Spaţiul Economic European, cu ajutorull reţelei EURES România, scot la bătaie 122 de locuri de muncă vacante în felul următor:

Norvegia – 51 locuri de muncă pentru: muncitor în producție; vopsitor auto; tinichigiu auto; farmacist; sticlar/ şlefuitor sticlă; sticlar/ artizan sticlă;

Finlanda – 50 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat – culegător fructe de pădure, alte fructe și legume;

Polonia - 15 locuri de muncă pentru: muncitor depozit – operator stivuitor; asistent producţie; operator maşină CNC;

Malta – 5 locuri de muncă pentru: proiectant arhitect; ajutor bucătar; bucătar şef; ospătar;

Lituania – un loc de muncă pentru: instalator, montator ţevi.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Noiembrie 2022 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.