Paza bună trece primejdia rea. Așa au gândit și aleșii, când au realizat un plan pentru a mulțumi atât protecția consumatorului, cât și firmele care pun pe piață produse sau servicii destinate populației. Astfel, de azi, intră în vigoare controlul voluntar ANPC. Este vorba despre un mecanism prin care firmele pot cere să fie verificate de acest organ, peentru a se asigura că nu încalcă legea. Iată avantajele.

Controlul voluntar ANPC a intrat în vigoare

Prioritate la controlul efectuat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vor avea firmele din domeniul HoReCa, cele care vând produse alimentare ori care oferă servicii aflate în directă legătură cu sănătatea populației.

În ceea ce privește firmele care vor să fie verificate, procedura prevede să se depună o cerere la comisariatul regional de care aparține societatea. Ulterior, comisarii vor transmite data la care vor veni să facă verificări. Cererea trebuie să aibă toate datele de identificare a societății și informații precise despre toate punctele de lucru, inclusiv depozite și specificul activității.

Principalul avantaj al acestui control voluntar este că, dacă în timpul verificărilor sunt constatate nereguli, societățile nu vor fi amendate, ci vor primi de la inspectorii ANPC un set de reguli pe care trebuie să îl aplice și să îl urmeze pentru a intra în legalitate. De asemenea, vor primi și un termen în care vor avea timp să facă acest lucru. La final, ANPC va verifica dacă s-au urmat pașii impuși.

Etapele controlului voluntar ANPC

Procedura trebuie să urmeze câteva etape:

este necesar să depună o cerere către comisariatul regional pentru protecția consumatorului (CRPC) pe raza căruia are sediul social al companiei
Adresele de e-mail ale acestora, pe care le puteți găsi și la pagina Comisariate din cadrul website-ului.

– CRPC București-Ilfov (județul Ilfov și Municipiul București) crpcbucurestiilfov@anpc.ro
– CRPC Prahova (județele Prahova, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Călărași, Teleorman) crpcprahova@anpc.ro
– CRPC Iași (județele Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani) crpciasi@anpc.ro
– CRPC Cluj (județele Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud) crpccluj@anpc.ro
– CRPC Galați (județele Galați, Vrancea, Brăila, Tulcea, Buzău, Constanța) crpcgalati@anpc.ro
– CRPC Timiș (județele Timiș, Arad, Caraș Severin, Hunedoara) crpctimis@anpc.ro
– CRPC Brașov (județele Brașov, Mureș, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu) crpcbrasov@anpc.ro
– CRPC Dolj (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea) crpcdolj@anpc.ro

Citeste si:
Merită să îi iei celui mic o tricicletă electrică pentru copii?
Merită să îi iei celui mic o...

cererea trebuie să conțină datele de identificare ale operatorului economic: denumirea, adresa sediului social și a tuturor punctelor de
lucru (inclusiv a depozitelor), specificul activității prestate
CRPC căruia i-a fost adresată cererea va comunica data vizitei pe care o va realiza echipa de comisari la operatorul economic care a depus
solicitarea și, în măsura în care este finalizată, și fișa de control care va conține obiectivele acțiunii de verificare.
Prioritate, în procesarea cererilor, vor avea operatorii economici din domeniile:
– HORECA
– comerțul de produse alimentare
– prestarea serviciilor în directă legătură cu sănătatea consumatorilor.

În urma acestei acțiuni, operatorul economic care a făcut cererea nu va fi sancționat pecuniar, în cazul în care comisarii vor constata neconformități, ci va primi un set de măsuri de remediere, într-un termen rezonabil de execuție, urmând ca îndeplinirea acestora să fie reverificată de ANPC. După ce va fi constatată aducerea la conformitate a deficiențelor, ANPC va aplica, la loc vizibil, un semn distinctiv, care va certifica această stare de fapt consumatorilor.

Citeste si:
Noi reguli în restaurante din 15 martie. Ce trebuie să conțină...
Noi reguli în restaurante din...

Pentru că instituția noastră nu poate promova acțiunile unui operator economic sau a altuia, pentru a nu fi acuzată de părtinire, în aceste cazuri, va face publice datele și imaginile de dinainte și de după control, precizând că, din punctul de vedere al ANPC, condițiile de lucru ale operatorului respectiv au fost aduse la normalitate, conform legislației în vigoare, în domeniu, conform anpc.ro.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2022 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.