Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa" din România (FNSAR) discută marți cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre problemele cu care se confruntă serviciile publice de ambulanţă şi personalul.

Sindicaliștii federației „Ambulanța” discută marți cu ministrul Sănătății problemele serviciilor publice de ambulanță

Potrivit unui comunicat al FNSAR, întâlnirea a fost solicitată în urma protestelor sindicale anunţate, care vor debuta cu un miting în data de 22 noiembrie 2022.

Săptămâna trecută, Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa" din România, afiliată la Blocul Naţional Sindical, a anunţat că va declanşa acţiuni de protest în toate serviciile publice de ambulanţă, în perioada următoare, iar calendarul va debuta cu un miting organizat în 22 noiembrie.

„Calendarul va debuta cu un miting, care va fi organizat în data de 22 noiembrie 2022 în faţa Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), respectiv în faţa Ministerului Sănătăţii şi în faţa sediul Guvernului României. La acest miting, vor lua parte şi liderii Blocului Naţional Sindical, cât şi membri din celelalte federaţii afiliate la Blocul Naţional Sindical", se menţionat într-un comunicat al BNS transmis joi.

Nemulţumirile membrilor Blocului Naţional Sindical şi ale membrilor Federaţiei "Ambulanţa" sunt legate de lipsa de reacţie a premierului la Memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 mai 2022, prin care au fost prezentate problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de refuzul şefului DSU, care este şi preşedintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic (CISMT), Raed Arafat, de a convoca şedinţe CIMST pe parcursul anului 2022, şi precizează că lipsa acestor şedinţe a dus la lipsa de consultare, de transparenţă şi de decizii care au afectat serviciile de ambulanţă privind dezvoltarea şi organizarea.

Totodată, ei acuză sabotarea serviciilor publice de ambulanță de către Departamentul pentru Situații de Urgență, anume inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin neimplicarea privind încheierea contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-cadru pe anii 2018-2022.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Această acțiune a dus la pierderea unui număr de aproape 400 de ambulanțe Tip B 4X4 și 4X2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care serviciile publice de ambulanță se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din „dotarea” serviciilor publice de ambulanță numai 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale, se arată în document.

În plus, reprezentanţii din sector subliniază că din Acordul-cadru 2018-2022 s-au achiziţionat doar aproximativ 25% din numărul total de ambulanţe stabilit pe tipuri de ambulanţe, iar pierderea numărului menţionat va face ca în anul 2023 serviciile publice de ambulanţă să intre într-un blocaj tehnic din cauza lipsei de ambulanţe noi şi casarea a cel puţin 50% din parcul de ambulanţe existent.

Citeste si:
Sindicaliștii din Educație, întâlnire cu premierul Ciucă. Anunță...
Sindicaliștii din Educație,...

Alte nemulțumiri vizează lipsa comunicării ori a informării Ministerului Sănătății de către Departamentul pentru Situații de Urgență privind intenția de a face achiziția de ambulanțte ori motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziția de ambulanțe, achiziție care, din anul 2017, a fost preluată de DSU de la Ministerul Sănătății, pe motiv că Ministerul Sănătății nu este capabil să facă achiziții.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2022 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.