Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că noul vaccin adaptat după noile tulpini COVID-19 va ajunge în România până la sfârșitul lunii noiembrie.

Rafila, despre vaccin anti-COVID adaptat după noile tulpini ale virusului

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că vaccinul va ajunge târziu în România, deoarece oficialul are o responsabilitate faţă de banii publici. Acesta a menționat că a fost un proces lung de negociere, de reducere a cantităţii. Rafila spune că anul acesta trebuie să procure peste 19 milioane de doze de vaccin de Pfizer.

Rafila spune că este cel mai probabil să semneze o comandă de 3 milioane de doze de vaccin.

„Având deja 6 milioane de doze expirate sau în curs de expirare, având frigiderele pline, m-am gândit că totuşi nişte sute de milioane de euro ar trebui să rămână pentru pacienţii din România - adulţi sau copii. Din aceste 19 milioane de doze am vândut 7,5 milioane, am negociat cu cei de la compania producătoare şi de la Comisia Europeană să reducem cantitatea restantă de 11,2 milioane la 3 milioane. În acest moment suntem foarte aproape să semnăm o comandă pentru 3 milioane de doze care vor ajunge în scurt timp adică în această lună pentru pacienţii din România. (....) Până la sfârşitul lunii", a spus ministrul.

Retail jobs

Rafila a anunțat că el se va vaccina cu a patra doză atunci când aceasta va fi disponibilă.

"Şi eu o să mă vaccinez cu doza a patra atunci când va fi disponibilă noua variantă a vaccinului împotriva infecţiei cu COVID 19", a susţinut ministrul Sănătăţii.

Oficialul a mai subliniat că prin revânzarea a 7,5 milioane de doze de vaccin de către România şi prin reducerea cantităţii în urma negocierilor a reușit să se facă o economie de cel puțin 300 de milioane de euro în acest an.

"Atunci când am vândut 7,5 milioane de doze am făcut o economie de circa 150 de milioane de euro. Mai facem încă o economie de peste 150 de milioane de de euro prin reducerea cantităţii. La nivelul acestui an cred că putem să discutăm despre o economie de cel puţin 300 milioane euro în ceea ce priveşte vaccinul COVID", a susţinut Rafila.

Citeste si:
Bilanț COVID-19 în România: 167 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Bilanț COVID-19 în România:...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2022 - 04 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.