Prețul chiriilor se va majora începând de la 1 ianuarie 2023. Proprietarii de locuințe sunt obligați să înscrie contractele de închirierea a imobilelor la ANAF. Totodată, impozitul pentru declararea veniturilor va crește cu tocmai 67%.

Explodează prețul chiriilor. Crește și impozitul pentru declararea veniturilor

Pe parcursul anului 2022, prețul chiriilor a crescut cu până la 28%, iar începând din 2023, piața chiriilor va exploda și mai mult. Toate acestea din cauza faptului că proprietarii de locuințe vor fi obligați să înscrie contractul de închiriere la ANAF. Măsura respectivă a fost adoptată în anul 2018, însă pentru că mulți proprietari își închiriază locuințele la negru, măsura urmează să fie implementată de la 1 ianuarie 2023.

În Capitală, prețul chiriilor diferă în funcție de zonă, cât de aproape sunt de centrul orașului și de stațiile de metrou. În Drumul Taberei, un apartament cu două camere costă între 300 și 450€ pe lună, iau unul cu trei camere poate trece de 450€. Prețul unei garsoniere începe de la 250€ pe lună. În cartierul Militari, un apartament cu două camere costă în jur de 400€, iar pentru unul cu 3 camere - 550€.

Aceleași prețuri se găsesc și în zona Barbu Văcărescu. Dacă vorbim de zonele de lux din Capitală, în Pipera un apartament cu 3 camere ajunge să coste și până la 750€. De la 1 ianuarie 2023 prețul chiriilor va crește și mai mult. Un alt motiv pentru care chiriile se vor majora din noul an este și majorarea indicilor ROBOR și IRCC deoarece românii care și-au cumpărat locuințe prin credit vor fi nevoiți să își acopere ratele care sunt din ce în ce mai mari.

Orașele din Europa cu cele mai mari chirii la locuințe

În România, orașele cu cele mai scumpe chirii sunt București și Cluj, cu o valoare de 7,5 euro pe metru pătrat. Chiri mai mici decât în România se întâlnesc în Bulgaria, de la 3,70 până la 4,60 de euro per metru pătrat. Totodată, și în Slovenia se găsesc chirii destul de ieftine.

Citeste si:
ANAF, amendă record pentru un mare lanț de magazine din România. De...
ANAF, amendă record pentru un...

De cealaltă parte, cel mai scump oraș din Europa în privința chiriilor este Parisul, unde metrul pătrat costă peste 29 de euro. Peste 20 de euro metrul pătrat costă și chiriile din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga, fiind considerate cele mai scumpe orașe în materie de chirie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2022 - 03 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.