La nivel european, România este una dintre țările cu chiriile cele mai mici. Chiar dacă România este printre primele țări la capitolul proprietarilor, încă există oameni care închiriază apartamente și case, chiar dacă prețul locuințelor a crescut cu 7% în fiecare an, iar chiria acestora s-a majorat destul de mult în ultimii 2 ani.

Orașele din Europa cu cele mai mari chirii la locuințe

În România, orașele cu cele mai scumpe chirii sunt București și Cluj, cu o valoare de 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov, oraș turistic în România, costurile sunt un pic mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat. De la 1 ianuarie 2023 se va majora impozitarea chiriilor pentru proprietari, lucru care ar putea schimba un pic lucrurile, deoarece proprietarii care au chiriași vor achita mai multe taxe la stat.

Chiri mai mici decât în România se întâlnesc în Bulgaria. În Burgas, chiriații vor achita mai puțin de 3 euro pe metrul pătrat pe lună, în Varna 3,70 de euro, iar în capitala Bulgariei suma va crește un pic - 4,60 de euro per metru pătrat. Totodată, și în Slovenia se găsesc chirii destul de ieftine. În Slovenia chiriașii achită mai puțin de 7 euro pe metrul pătrat pe lună.

De cealaltă parte, cel mai scump oraș din Europa în privința chiriilor este Parisul. Francezii percep o plată de peste 29 de euro pe metru pătrat. Peste 20 de euro metrul pătrat costă și chiriile din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga, acestea fiind clasate drept cele mai scumpe orașe în materie de chirie.

Cea mai vizibilă schimbare de la un an la altul a fost raporată în orașul spaniol Barcelona. Începând din anul 2021, prețurile chiriilor au crescut cu aproximativ 28%. De asemenea, o astfel de creștere a fost înregistrată și într-un oraș din Ungaria, o creștere cu aproximativ 27%. La această categorie se adaugă și chiriile din Varșovia. În anul 2022, chiriașii sunt nevoiți să achite pentru chiriile lor cu 18% mai mulți bani față de anul 2021.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 August 2022 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.