Primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, a transmis, marţi, că Primăria Capitalei a cerut ajutor financiar de la Guvern pentru a achita 600-650 de milioane de lei care s-au strâns în ultimii trei ani reprezentând diferenţa de tarif între preţul real de furnizare a gigacaloriei şi preţul pe care îl stabileşte ANRE.

Nicușor Dan solicită ajutorul financiar al Guvernului pentru plata unor facturi Elcen

Edilul Capitalei, Nicușor Dan, a menționat că pe parcursul acestei săptămâni va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului pe această temă. Oficialul spune că Primăria are nevoie de un ajutor finaciar de la Guvern pentru a face față plăților care s-au majorat în ultimul an.

„(Voi transmite, n.r.) acelaşi lucru pe care îl cer încă din octombrie 2021, deci mai bine de un an. Atunci a fost explozia de preţuri la gaz şi am spus: Primăria Municipiului Bucureşti nu va putea susţine această creştere – cu toate că eforturile noastre au fost considerabile, faptul că am plătit în 2022 dublu faţă de 2019-2020 – nu va putea susţine această creştere şi are nevoie de un ajutor de la Guvern. (…) Exclud varianta ca politicienii din România să ducă în faliment Termoenergetica şi Elcen”, a afirmat Nicuşor Dan.

Retail jobs

Primarul Capitalei nici măcar nu ia în calcul că Guvernul nu ar oferi acest ajutor financiar. Termoenergetica și Elcen sunt o necesitate și trebuie să se găsească soluții pentru aceasta.

„Eu exclud varianta aceasta, pentru că nu e vorba doar de sistemul de termoficare, e vorba şi de sistemul de aprovizionare cu energie electrică pentru Bucureşti, care nu poate să fie suplinit din altă parte. Deci, funcţionarea Termoenergetica şi a Elcen este o necesitate şi pentru asta sunt convins că vom găsi soluţii”, a spus primarul Nicuşor Dan.

Primăria Capitalei achită dublu față de perioada 2018-2020

Oficialul a subliniat că și Primăria va achita facturilor pentru 2022. Astfel, marţi, PMB a achitat o factură de 115 milioane de lei, aferentă lunii august. De asemenea, diferenţele de tarif între preţul de furnizare a gigacaloriei şi preţul pe care îl stabileşte ANRE ar putea ajunge la 600-700 de milioane de lei. Primăria Capitalei însă nu dispune de asemenea fonduri, motiv pentru care apelează după ajutor la Guvern.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

„Pentru aceste diferenţe de tarif, legea spune că este o opţiune a autorităţii să îşi ajute compania care furnizează. Noi am vrea să dăm banii aceştia, ca să lichidăm toate datoriile care sunt în lanţ Termoenergetica-Elcen-Romgaz, numai că nu îi avem. (…) Există această datorie, care vine din diferenţele de tarif. Există o datorie între Termoenergetica şi Elcen, după cum există o datorie între Elcen şi Romgaz. Şi pentru datoria între Termoenergetica şi Elcen, pe fiecare din facturile pentru care există întârziere, Elcen a făcut o ordonanţă de plată care a fost aprobată de tribunal şi există această sumă totală de aproximativ 500 de milioane de lei, care este executorie, la 30 de zile din momentul în care se redactează hotărârea. Nu s-au redactat încă aceste hotărâri”, a explicat el.

Citeste si:
Institutul Oncologic Fundeni și sute de blocuri din Capitală, fără...
Institutul Oncologic Fundeni...

Nicuşor Dan spune că suma pe care PMB a achitat-o pentru termie, în perioada 2018-2020, a fost de aproximativ 700 de milioane de lei anual. În 2021 suma a crescut la 950 de milioane de lei, iar în anul 2022 s-a ajuns la 1,5 miliarde de lei. Prin urmare, Primăria Capitalei a ajuns să achite pentru termie dublă faţă de suma achitată în perioada 2018-2020.

„Este nevoie de un ajutor de la Guvern. Bucureştiul are tot atâtea apartamente cât au toate celelalte unităţi administrativ teritoriale din România: 550.000. Pentru Bucureşti, ajutorul de la Guvern a fost 15 milioane, iar pentru celelalte unităţi administrativ teritoriale de 800 de milioane”, a mai precizat primarul municipiului Bucureşti.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2022 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.