Patriarhul Daniel a anunțat că își dorește ca pe stema Bucureștiului să fie reprezentați Sfântul Dimitrie cel Nou și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Edilul Capitalei însă vrea ca pe stemă să fie reprezentat doar Sfântul Dimitrie cel Nou.

Unul sau doi sfinți pe stema Bucureștiului? Ce spune primarul Capitalei și Patriarhul Daniel

Stema Bucureștiului datează încă din 1993. Aceasta conține un scut roşu în care este înfăţişat Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, care este sărbători pe data de 26 octombrie. Acesta este aureolat şi în poziţie pedestră, cu o vestimentaţie specifică legiunilor române, având în mâini o suliţă şi o cruce. Scutul se regăsește pe pieptul unei acvile de aur, având o cruce în cioc şi o coroană deschisă desupra capului. Ciocul şi ghearele acvilei au culoarea roşie. În gheara dreaptă are o sabie de argint cu mâner de aur, iar în cea stângă un sceptru în aceeaşi cromatică.

În partea inferioară a scutului se regăsește o panglică tricoloră pe care scrie: "Patria şi dreptul meu”. Întreaga simbolistică este plasată într-un scut albastru, iar deasupra se află o coroana murală de argint, formată din 7 turnuri crenelate. Deasupra coroanei murale se află o acvila cruciată, în zbor deschis.

Retail jobs

Primăria Capitalei a venit cu propunerea de a modifica vechea stemă. Motivul este succesul colosal al celui mai mare pelerinaj religios din București, cel organizat pentru Sfântul Dimitrie cel Nou, celebrat la data de 27 octombrie. Totodată, Sfântul Dimitrie Basarabov este considerat Ocrotitorul Bucureștiului.

Patriarhul Daniel vrea doi sfinți pe stema Bucureștiului. Explicația acestuia

În 2012, Consiliul General a prezentat un studiu Parlamentului în care se stabilea că este nevoie de o nouă stemă pentru București. În noua stemă, Sfântul Dimitrie cel Vechi, Izvorâtorul de Mir, trebuia să fie înlocuit cu Sfantul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestiului. De asemenea, studiul propunea și un slogan pentru Capitală: “Bucuresti – unde trecutul întâlnește viitorul!”.

Citeste si:
Nicuşor Dan: „Exclud varianta ca politicienii să ducă în faliment...
Nicuşor Dan solicită ajutorul...

Patriarhul Daniel a afirmat că a primit o scrisoare de la edilul Capitalei cu privire la schimbarea stemei orașului. Nicușor Dan vrea ca pe stema Bucureștilor să fie reprezentat Cuviosul Dimitrie cel Nou, în loc de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Patriarhul României însă nu este de aceeași părere. Acesta vrea ca pe stemă să fie reprezentați nu unul, ci doi sfinți.

Dar noi dorim să-i punem pe amândoi, dacă se poate, pe stemă, să nu-i despărțim pe cei pe care Duhul Sfânt i-a făcut să fie vecini cu sărbătorile”, a declarat patriarhul.

Acesta a recunoscut că Dimitrie cel Nou este un sfânt mai popular decât Marele Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir din 1774, când moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au fost aduse la București și de mai multe ori a izbăvit cetatea Bucureștilor de ciumă și de holeră.

Citeste si:
Bucureștenii vor plăti și în acest an același preț pentru gigacalorie
Bucureștenii vor plăti și în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Noiembrie 2022 - 05 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.