Ora de iarnă 2022. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 octombrie, trecem oficial la ora de iarnă. Ceasurile se dau cu o oră în urmă, astfel ora 4:00 devine ora 3:00, ceea ce înseamnă că dormim cu o oră mai mult. Prin urmare, duminică va fi cea mai lungă zi din an, de 25 de ore.

La noapte, trecem oficial la ora de iarnă

Sistemul orei de vară și de iarnă presupune ajustarea cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară și toamnă, pentru a beneficia mai bine vara de lumina naturală. La nivelul Uniunii Europene, s-a pus problema, înainte de pandemia de COVID-19, ca ora să nu mai fie modificată, dar pentru moment proiectul a rămas în suspensie. Odată cu schimbarea la ora de iarnă, țara noastră revine la ora Europei de Est +2 UTC.

Așadar, la noapte vom dormi mai mult. Ceasurile se dau înapoi, deci ora 4:00 devine ora 3:00. Ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore și devine cea mai lungă din an.

Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore în această perioadă, faţă de 3 ore, cât este vara. De menționat este că procesul de schimbare a orei nu este simultan în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. În România, ora se schimbă în ultima sâmbătă a lunii octombrie, aceasta fiind în 2022 noaptea de 29 spre 30 octombrie.

Când a fost adoptată ora de iarnă în România

Țara noastră a adoptat în anul 1932 Legea pentru stabilirea orei oficiale la noi, care prevedea ca date de schimbare a orei 22 mai şi 2 octombrie, apoi, în perioada 1933 – 1940, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie, până în prima duminică din luna octombrie.

Din anul 1979, după apariția Decretului nr. 190 privind stabilirea orei oficiale de vară pe teritoriul Republicii Socialiste România, ora de vară a fost instituită permanent în ţară noastră.

În actul normativ se arăta că: „Pentru economisirea unor importante resurse energetice şi reducerea iluminatului electric prin creşterea timpului de folosire a luminii naturale a zilei, este necesară introducerea pe timpul verii a unei ore oficiale decalate cu o oră în avans faţă de ora Europei răsăritene. Introducerea orei oficiale de vară va permite, totodată, utilizarea mai eficientă a timpului de lucru şi va crea posibilităţi mai bune de folosire a timpului liber.

Citeste si:
Trecerea la ora de iarnă: cum gestionezi schimbările tiparului de somn
Trecerea la ora de iarnă: cum...

În anul 1979, ora oficială de vara se aplică de la 27 mai ora zero, care devine ora unu, pînă la 30 septembrie ora unu, care devine ora zero. Începând din anul 1980, intervalul de aplicare a orei oficiale de vară se stabileşte de la ora zero a primei zile de duminică din luna aprilie, care va deveni ora unu, pînă la ora unu a ultimei zile de duminică din luna septembrie, care va deveni ora zero".

Începând din anul 1998 trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.