Premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, în urma căreia s-a stabilit că Guvernul României va trebui să vină cu o nouă ordonanță de urgență cu privire la energie, până la sfârșitul lunii noiembrie.

Ce se întâmplă cu prețul gazului în România de la 1 ianuarie 2023

Ordonanța de urgență propusă de Guvernul României se referă la o semi-reglementare pe piața energiei. Prin urmare, autoritățile nu propun o reglementare clasică, ci va exista o componentă de piață liberă sau o piață ”administrată”. De aceea, pentru consumatorii casnici schimbările nu vor fi foarte mari. Prețurile se vor încadra între 0,68 și 0,80 de lei, așa cum a fost și până acum. Însă va fi stabilit un preț fix și pentru cei 700.000 de consumatori casnici care nu se încadrează într-un consum lunar de până în 255 KWh. Ordonanța de urgență urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va primi 2,5 miliarde de euro din fondul de coeziune pentru sărăcie energetică, crearea locurilor de muncă, IMM-uri și persoane vulnerabile.

”Avem o veste foarte bună de la Comisia Europeană, care a disponibilizat 10% din Fondurile de Coeziune, la nivelul întregii Uniuni discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și desigur pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a spus Nicolae Ciucă.

Pentru ce mai pot fi folosiți banii oferiți de Comisia Europeană

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a menționat că aceste finanțe oferite de Comisia Europeană pot fi utilizați mai ales pentru compensarea facturilor.

”Așa cum s-a anunțat în cursul zilei de ieri, Comisia Europeană a luat această decizie de disponibilizare de 10% din fondurile politicii de coeziune, respectiv pentru acele fonduri care sunt sub risc de pierdere a banilor. Pentru România înseamnă 2,2 miliarde de euro și sunt 3 tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile în criza energetică, inclusiv pentru compensarea prețului la energie.”, a spus oficialul.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Boloș a spus că a doua măsură de luat în calcul este legată de granturile pentru capitalul de lucru ce urmează a fi acordate IMM-urilor, după modelul granturilor care au existat în criza pandemică. Iar o a treia măsură face referire la ocupare și crearea locurilor de muncă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.