O eclipsă parțială de Soare va avea loc azi, fenomen care va fi vizibil și din România, anunță Observatorul Astronomic. Evenimentul cosmic ce va putea fi urmărit de pe întreg teritoriul țării va începe la ora 12:20 la București, cu momentul maxim la 13:38, iar în restul țării cu cel mult 10 minute mai devreme sau mai târziu. Luna va acoperi 44% din suprafața Soarelui, în funcție de locul în care vă aflați. Experții transmit că din nord-estul țării se va vedea cel mai bine.

Eclipsă parțială de Soare, azi

O eclipsă parțială de Soare se va produce astăzi, în jurul prânzului, iar fenomenul va fi vizibil și din România. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus, iar durata fenomenului depinde de procentul de acoperire a Soarelui, unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.

Eclipsa poate fi văzută fără instrumente astronomice. Oamenii pot privi spre Soare în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtru este mylar, care poate fi găsit în magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu și ochelari de soare.

Conform oamenilor de știință de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, fenomenul vine la doar câteva săptămâni după ce Pământul și Jupiter s-au aflat la cea mai apropiată distanță dintre ultimele decenii.

„Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea” , transmit și specialiștii Observatorului.

Eclipsa de Soare va fi vizibilă în Europa, nord-vestul Africii și în Asia. Maximul său se va produce în apropiere de Rusia, unde soarele va fi acoperit în proporție de 83%. În România, eclipsa se va vedea cel mai bine în nord-estul teritoriului, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 44%.

Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest va dura 2 ore și 18 minute, iar în nord-est 2 ore și 26 de minute. Maximul său se produce și la ore diferite, dar diferențele sunt numai de câteva minute.

Citeste si:
8 aprilie, zi magică în Cosmos, cu două evenimente majore: Eclipsă...
8 aprilie, zi magică în...

Intervalele orare la care se produce eclipsa de Soare în orașele țării

Foto: astro-urseanu.ro

Următoarea eclipsă de Soare

Următoarea eclipsă parțială de Soare va putea fi văzută în România în data de 2 august 2027. Atunci, Soarele va fi acoperit în proporție de 51% și eclipsa va dura 2 ore și 16 minute.

Anterioara eclipsă de Soare de pe teritoriul nostru a fost pe 10 iunie 2021, când a fost văzută doar în jumătatea de nord a României și acoperirea maximă a fost de 2,1%, în Satu Mare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2022 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.