Ziua Armatei României este sărbătorită, marţi, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente, potrivit Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă vor participa la ceremonia militară şi religioasă de la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Ziua Armatei va fi sărbătorită în mai multe orașe. Programul evenimentelor din București

Evenimentul începe la ora 10:00 şi include schimbarea gărzii şi survol al unor aeronave ale Forţelor Aeriene Române, dar şi depuneri de coroane de flori.

La ora 12:00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” din București) va fi organizată o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

La ora 13:00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I" va fi vernisată expoziţia temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922", care marchează Centenarul acestui eveniment ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după sfârşitul Primului Război Mondial şi prin care suveranii Românei deveneau Regele şi Regina tuturor românilor.

La ora 19:00 va începe retragere cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timişoara, sediul Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".

De altfel, mai multe manifestări vor avea loc în restul ţării. În Satu Mare şi la Păuliş, la Monumente ale Ostaşului Român vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la ora 10,00, respectiv 12,30.

La ora 14:00, la Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român" va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori. Voluntarii Invictus, alergători şi ciclişti, militari şi civili, care au parcurs aproximativ 3.800 de kilometri în cadrul Ştafetei Veteranilor pe trei trasee, vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Citeste si:
Ciucă, despre candidatura la prezidențiale: „Nu mă dau înapoi”
Ciucă, despre candidatura la...

Ceremonii asemănătoare vor avea loc în principalele garnizoane din ţară, la Monumentele eroilor, precum şi la cimitire şi la monumente ale ostaşilor români din Austria, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Federaţia Rusă, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria.

MApN a mai transmis și că, în campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Octombrie 2022 - 07 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.