Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis care sunt soluţiile coaliţiei de guvernare cu privire la criza energetică din această iarnă. Românii sunt extrem de îngrijorați de cum vor trece peste sezonul rece din acest an, deoarece facturile vor fi mult mai scumpe față de anii precedenți.

Klaus Iohannis, despre plafonarea preţurilor la energie

Președintele român, Klaus Iohannis, a ținut să explice cu ce soluții vine coaliția de guvernare pentru criza energetică din acest an. Oficialul spune că mai este puțin timp pentru a lua o decizie, deoarece iarna bate la ușă.

„Există, într-adevăr, în coaliție astfel de discuții (despre reglementarea pieței de energie în România- n.r.) și atât timp cât nu s-au lămurit împreună cu experții este prematur să mă exprim eu. Însă, este clar că ceva trebuie făcut. Așa cum funcționează acum piața este destul de complicat și destul de scump pentru buget.”, a spus șeful statului.

Iohannis a spus că subconvenționarea prețului energiei nu va putea fi continuat la nesfârșit. Liderul român susține că trebuie să fie realizată o subvenție.

„Nu putem să continuăm foarte mult timp să subvenționăm practic prețul energiei. Ceea ce trebuie să realizăm este o subvenție pentru consumatorul vulnerabil, o subvenție rezonabilă pentru IMM-uri, chiar și o subvenție pentru industria mare, pentru că altfel pierdem întreaga competitivitate a economiei românești”, spune Klaus Iohannis.

Oficialul consideră că este nevoie de mecanisme care vor face energia nu doar disponibilă, ci și accesibilă. Această criză energetică a afectat pe toată lumea, nu doar la nivel de România, dar și în Europa. Iar soluțiile ar trebui să vină cât mai rapid pentru a trece cu bine peste această criză.

„Guvernul își va bate capul, coaliția va negocia până se găsește o soluție fezabilă. Cât va dura? Depinde de evoluția generală din Europa. Este o criză care nu ne afectează doar pe noi. Este o criză care ne afectează pe toți. Noi trebuie să găsim mecanisme pentru a supraviețui acestei faze dramatice a crizei energiei.”, a mai completat Iohannis.

Citeste si:
Prețul la pâine, carne şi lapte a crescut în ultimul an.Cât de mult...
Prețul la pâine, carne şi...

Șeful statului a spus la Bruxelles, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, că nu se mai poate continua cu subvenționarea prețului la energie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Octombrie 2022 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.