Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că tinerii care au atins vârsta de 18 ani și se află în grija statului sau în plasament, dar care frecventează școala sau muncesc, vor primi 2.500 de lei până la vârsta de 26 de ani.

Firea, despre ajutorul din partea statului pentru copiii aflați în plasament sau în grija autorităților

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis că tinerii care se află în grija statului vor fi susținuți finaciar până la vârsta de 26 de ani. Această măsură se referă la tinerii majori, care merg la școală sau care muncesc, aceștia aflându-se în plasament sau în grija statului. Și familiile care au în grijă copii vor fi remunerați de către stat.

„Vin cu vești bune pentru copii aflați în grija statului și familiile care au în plasament copii. Tinerii care au împlinit 18 ani, dar merg la școală sau muncesc, vor primi 2.500 de lei până la vârsta de 26 de ani. Persoanele care au în plasament copii vor primi lunar 420 de lei pentru fiecare copil în parte, în plus față de alocația de plasament”, anunță Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a mai menționat că s-a pus în dezbatere publică Ordinul comun între Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale cu privire la aprobarea procedurii de stabilire și plată a alocației lunare de plasament, a indemnizației de sprijin și a indemnizației pentru tineri. Prin această măsură, ministru spune că tinerii vor avea parte de o minimă susținere pentru a se putea dezvolta și realiza.

„Am colaborat îndeaproape cu Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii. Cu alte cuvinte, vom avea toate mecanismele ca acești tineri și aceste familii care au în plasament copii să primească beneficiile stabilite prin legea pe care am reușit să o deblocăm în Parlament, prin eforturile pe care le-am depus alături de echipa mea de la ministerul Familiei și de colegii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Concret, este vorba despre indemnizația lunară pentru tinerii care au împlinit 18 ani și își continuă școala, într-o formă de învățământ la zi, sau care și-au găsit un loc de muncă. Aceștia vor primi, lunar, o indemnizație de 2.522 de lei, pe toată durata continuării studiilor, până la vârsta de 26 de ani. Cum spuneam, indemnizația se acordă, până la aceeași vârstă, și în situația în care fac dovada că au un loc de muncă”, spune ministrul Gabriela Firea.

Citeste si:
Firea: „Cardul european pentru tineret va fi disponibil gratuit din...
Firea: „Cardul european...

În ordinul comun sunt menționate și condițiile în baza cărora se vor plăti indemnizațiile lunare de sprijin acordate persoanei sau familiei care are unul sau mai mulți copii în plasament. Firea spune că este pentru prima oară când efortul și implicarea familiilor sunt răsplătite din punct de vedere material.

„Aceasta este în valoare de 420 de lei și se acordă, suplimentar alocației lunare de plasament, pentru fiecare copil în parte. Este pentru prima dată când sunt recunoscute, inclusiv financiar, efortul și implicarea absolut necondiționate a acestor persoane, care iau în plasament copii, și care până acum nu primeau nicio recompensă materială pentru asta. Așa cum apreciem cu adevărat munca și dedicarea asistenților maternali, era momentul să arătăm că aceeași prețuire o avem și față de familiile sau persoanele care iau acești copii în plasament. Aceste noi drepturi, ca de altfel și alocația lunară de plasament, se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, a mai spus Firea.

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.