Școlile și grădinițele din Vaslui au fost lovite de un val de epidemie de scarlatină. La spitalul din Bârlad au fost internați nouă copii depistați infectați cu scarlatină timp de doar o săptămână. Autoritățile locale încă nu au declarat în mod oficial valul de epidemie, însă recomandă măsuri de protejare pentru a împiedica răspândirea.

Cazuri de scarlatină în grădinițele și școlile din Vaslui

În școlile și grădinițele din Vaslui există pericolul infectării cu scarlatină. Alerta a fost dată de primele câteva cazuri de infectare. În perioada 9 septembrie – 13 octombrie, la Bârlad au fost internați 9 copii care au fost depistați infectați cu scarlatină. Aceștia se află internați la Secția de Boli Infecțioase, iar starea lor este una favorabilă.

„În perioada 9 septembrie -13 octombrie, au fost internați în secția Boli Infecțioase a spitalului nostru 9 copii cu scarlatină, cu evoluție bună, fără complicații. În prezent sunt 4 copii internați, cu evoluție favorabilă. Tratamentul de bază aplicat constă în Penicilină G. Un singur pacient a primit clindamicină, fiind alergic la penicilină. Copiii au fost urmăriți după externare în ambulatoriu, fără complicații la 14 zile”, a precizat Ciprian Cosmin Feraru, managerul spitalului bârlădean.

Direcția de Sănătate Publică Vaslui urmărește îndeaproape situația din unitățile de învățământ. Autoritățile țin din strâns acest focar pentru a evita răspândirea lui și o explozie de cazuri în rândul copiilor.

„De pe rețeaua medicală școlară avem la Grădinița <> nr.8 din Bârlad, o fetiță care a fost internată și la testare avea streptococ beta-hemolitic ABSENT. Și tot la<>, un alt copil cu angină streptococică. Din evidențele compartimentului Epidemiologie, la Bârlad au fost patru cazuri de scarlatină confirmate: 1 la Grădinița Liceului Pedagogic „Ioan Popescu”; 1 la Școala nr. 11 „G. Tutoveanu” – grupa pregătitoare; 1 la Școala nr. 9 „M.C. Epureanu” și 1 caz la Școala nr. 2 „Vasile Pârvan” – cl a IV-a. Deci 4 cazuri în total la 4 unități diferite”, a precizat Mihaela Vlada, director al DSP Vaslui.

Citeste si:
Secția de Pneumologie de la Spitalul Vaslui, închisă în plin val de...
Secția de Pneumologie de la...

Ce este scarlatina

Scarlatina este o infecție bacteriană care are simptome precum febră, amigdalită acută și o erupție la nivelul pielii de culoare roșu deschis. Această afecțiune este una contagioasă și se transmite destul de ușor de la o persoană la alta, mai ales prin aer, prin picăturile de mucus și salivă.

Această boală se poate preveni doar prin reguli stricte de igienă. În cazul în care persoana deja s-a infectat, această afecțiune provoacă un răspuns imun care în cele mai multe dintre cazuri durează toată viața.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.