Bolnavii de Parkinson au parte de un tratament inedit. Aceștia fac terapie prin tango. În România, acest proiect este aplicat la Iași și la moment acesta este unic în țară.

Terapie prin tango pentru bolnavii Parkinson

Un grup de persoane care suferă de boala Parkinson se sdună într-o sală de dans din Iași pentru a face terapie prin dans, și anume prin tango. Această afecțiune limitează mișcările corpului, iar dansul este o soluție pentru a putea reduce din boală. Proiectul acesta este unic în România, iar bolnavii cu afecțiuni neurologice se simt mai bine datorită acestor cursuri.

Mai multe femei și bărbați în vârstă frecventează cursurile de tango pentru a se detașa și pentru a uita de afecțiunea care îi stăpânește. Aceștia par a fi foarte pozitivi și entuziasmați de proiect și vin cu mare drag pentru a savura din socializare și timpul liber petrecut util.

Pensionarele care merg la dansurile de tango spun că această tehnică le binedispune, deoarece există perioade în care administrează medicamente și nu se pot mișca. Iar după aceste ore de dans, bolnavii se simt foarte bine, iar perioada de imobilitate se reduce.

Unele persoane sunt atât de entuziasmate încât repetă mișcările și acasă, deoarece mișcarea și muzica reprezintă sănătatea pentru minte și suflet. Mulți dintre vârstinici nu s-ar fi așteptat să ajungă la vârsta lor să învețe un dans atât de popular. Lecțiile de tango argentinian sunt predate de un terapeut și instuctor de dans, care de asemenea are și studii în medicină.

"Din păcate, acest diagnostic vine și cu o depresie, cu o stare depresivă, automat pentru că intervine izolarea. Noi integrăm niște disfuncționalități, daca vreti, in ceva placut si natural si incepem sa corectam, de aici, postura. O stare de bine, în timpul muzicii, secretă dopamina, ceea ce în boala Parkinson lipsește", afirmă Anca Ciliac, instructor de tango.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

În Iași sunt aproximativ 3.000 de persoane diagnosticate cu boala Parkinson. Această boală afectează sistemul nervos şi provoacă tulburări de mişcare. În viitor, în Moldova se are în vedere și înființarea unui centru de terapie prin tango, care să sprijine persoanele afectate de boli precum Parkinson și Alzheimer.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Octombrie 2022 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.