Papa Francisc a luat duminică apărarea migranţilor, numind excluderea acestora „scandaloasă, dezgustătoare şi păcătoasă”. Declarația sa îl pune pe o traiectorie de coliziune cu viitorul guvern de dreapta al Italiei.

Papa Francisc a vorbit despre excluderea migranților

Papa Francisc a făcut aceste comentarii în timpul canonizării unui episcop din secolul al XIX-lea, cunoscut drept „părintele migranților” și a unui bărbat din secolul XX care a ajutat bolnavi săravi în Argentina.

Papa, care a făcut din susținerea migranților o temă majoră a pontificatului său, a condus ceremonia în fața a 50.000 de persoane strânse la Vatican în Piața Sf. Petru.

„Excluderea migranților este scandaloasă. Într-adevăr, excluderea migranților este un act criminal. Îi face să moară în fața noastră”, a spus suveranul pontif.

„Şi astfel, astăzi, Mediterana este cel mai mare cimitir din lume", a spus papa referindu-se la miile de oameni care s-au înecat încercând să ajungă în Europa.

„Excluderea migranţilor este dezgustătoare, este păcătoasă. Este un act criminal să nu le fie deschise uşi celor nevoiaşi", a transmis liderul de la Vatican.

Giorgia Meloni urmează să devină premier spre finalul acestei luni în fruntea unei coaliții de dreapta care a promis să reprime imigrația și să înăsprească condițiile de trecere a frontierelor în Italia.

Oficialul a promis repatrieri accelerate și reguli mai stricte în materie de azil. Meloni a cerut și o blocadă a ambarcațiunilor cu migranți care pleacă din Africa de Nord cu scopul de a-i împiedica să navigheze mai departe, dar și noi restricții impuse navelor de salvare ale organizațiilor caritabile.

Papa Francisc, care nu a menţionat Italia, a declarat că unii migranţi trimişi înapoi sunt duşi în „lagăre de concentrare unde sunt exploataţi şi trataţi ca nişte sclavi". În trecut, el a spus că acest lucru s-a întâmplat în Libia.

Citeste si:
Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească...
Când am putea intra în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.