Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea cu privire la majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj de care beneficiază persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. Noua valoare a indemnizației de șomaj va fi egală cu valoarea indicatorului social de referinţă.

Crește valoarea indemnizației de șomaj

Joi, președintele României a promulgat legea privind majorarea valorii indemnizației de șomaj.

„Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an", prevede actul normativ.

Potrivit legii în vigoare, cuantumul indemnizaţiei de șomaj reprezintă 75% din valoarea indicatorului social de referinţă. La rândul său, indicatorul social de referință reprezintă valoarea după care se calculează prestațiile sociale, începând de la venitul minim garantat la alocația pentru copii. Acesta este actualizat in fiecare an cu rata inflației. În anul 2022, indicatorul social de referință este de 525,5 lei.

De asemenea, tot joi, președintele Klaus Iohannis, a promulgat legea cu privire la aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 164/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Indemnizație de șomaj pentru absolvenți

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care au vârsta minimă de 16 ani pot aplica pentru o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni. Această indemnizație reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă în vigoare, potrivit Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Septembrie 2022 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.