Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care au vârsta minimă de 16 ani pot aplica pentru o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni. Această indemnizație reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă în vigoare, potrivit Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti.

Absolvenții pot depune pentru indemnizația de șomaj

AMOFM anunță că absolvenții interesați se pot înregistra la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din zona în care au domiciliul, în maxim 60 de zile calendaristice de la data absolvirii școlii, în calitate de persoană care își caută un loc de muncă.

Această indemnizaţie de şomaj este acordată după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, timp în care tinerii vor beneficia de servicii gratuite privind angajarea (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum şi de măsuri de stimulare a ocupării (prime).

Indemnizația este acordată absolvenților, celor care au obținut o diplomă sau un certificat de studii de la o instituție de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Elevii care nu au situația școlară încheiată

Pentru elevii care studiază la un liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare a datei în care a absolvit studiile.

Potrivit Ordinului Ministerului Educaţiei nr. 5549/2021, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul școlat se încheie pe data de 27 mai 2022.

Elevii care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează începând cu data promovării examenului de corigenţă, dată ce este înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ la care studiază elevul.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.