Bujorul a fost declarat Floarea Națională a României potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, marți.

Bujorul este Floarea Naţională a României

Potrivit votului din Camera Deputaților, proiectul de lege a primit 180 voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” şi 23 de abţineri. Potrivit acestuia, în fiecare an va fi organizat un festival dedicat florii de bujor.

„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede proiectul.

Autorităţile administraţiei publice locale au anunțat că vor sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de flori de bujor românesc. De asemenea, aceștia vor lua măsuri necesare pentru adaptarea plantei la condiţiile pedo-climatice din țară, dar și a altor specii care se regăsesc în alte țări. Totodată, proiectul de lege mai prevede ca autorităţile administraţiei publice locale să organizeze în fiecare an expoziţii florale cu accentul pe bujori. Cu această ocazie se vor putea amenaja expoziții pentru cultivarea florii de bujor în parcuri şi grădini publice din țară.

La rândul lor, consiliile judeţene vor putea lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor mini-grădini botanice în care vor putea fi cultivate florile de bujor și vor ocupa spaţii distincte pentru a sprijini amenajarea unor alei cu bujor în calitate de floare peisagistică urbană. Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea unor expoziţii de pictură dedicate florii de bujor la nivel local. De asemenea, se preconizează ca Romfilatelia să cuprindă emiterea unor coliţe şi timbre în cinstea florii de bujor.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Septembrie 2022 - 05 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.