Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a transmis printr-o postare pe pagina sa de Facebook că lansează un proiect -pilot de educație sanitară pentru tinerele aflate în grija statului. În cadrul acestui proiect acestea vor fi informate de către medici și persoane specializate despre propriul corp, despre tot ce înseamnă o sarcină timpurie și cum poate fi prevenită aceasta.

Gabriela Firea lansează un proiect-pilot dedicat tinerelor aflate în grija statului

Gabriela Firea a transmis într-o postare pe contul de Facebook că numărul mamelor minore din România este într-o continuă creștere, lucru ce eeste alarmant pentru societate. În anul 2021, în România 16.500 de adolescente până în 19 ani au adus pe lume copii, potrivit INS. Firea spune că autoritățile își doresc ca natalitatea să crească însă sănătos și nu în acest mod. Ministrul vrea o societate și o creștere normală a copiilor, familii în care aceștia vor crește sănătos.

„Aceste mame sunt copii fără copilărie și tinere fără adolescență. Întindem o mână de ajutor și punem bazele unui proiect-pilot prin care ne asigurăm că fetele aflate în grija statului, pentru început, vor primi informații despre ce înseamnă și ce implică o sarcină timpurie. Am avut o întâlnire de lucru cu Asociația „Creștem Viitorul”, condusă de doamna doctor Marilena Băluţă, specialist în obstetrică-ginecologie și colegele sale din asociație, medicul Dr. Bușan Alina și Anne Becheru”, menționează Firea.

Ministrul Familiei spune că scopul acestui proiect este de a ajunge în centrele în care se află tinere pentru a le oferi ore de educație sanitară și informații necesare pentru a cunoaște cum să se protejeze și să prevină o sarcină nedorită. Programul de educare și informare „Copilul din umbră” este sprijinit de specialiștii din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

„Practic, le vom oferi tinerelor ajunse în grija statului ore de educație sanitară unde vor obține, de la medici și persoane specializate, informații despre propriul corp, despre ce înseamnă o sarcină timpurie și cum poate fi ea prevenită. Știu că este un subiect tabu, delicat, dar el trebuie abordat, mai ales cu acești copii fără o mamă sau un tată alături care să le ghideze pașii”, subliniază Gabriela Firea.

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

România, una dintre țările UE cu cea mai mare rată de nașteri ale adolescentelor

Oficialul a menționat că România este una dintre țările din Uniunea Europeană cu o rată mare de nașteri în rândul adolescentelor. Firea spune că statul ar trebui să se implice mai mult în această problemă, iar orele de educație sanitară în școli ar fi un real ajutor deoarece mulți părinți evită sau nu știu cum să vorbească despre aceste lucruri cu proprii copii deoarece acesta în continuare este un subiect tabu.

„Cred că dacă aceste tinere ar fi aflat din timp ce înseamnă să fii mamă s-ar fi putut evita sarcini nedorite, traumatizante, în urma cărora apar copii chinuiți și stigmatizați toată viața. În același timp, sunt de părere că e nevoie de o implicare importantă din partea statului. Orele de educație sanitară în școli, cu acordul părinților, sunt extrem de importante. Însă, avem obligația să le oferim informații și celor aproape 4.000 de fete și adolescente care sunt acum în centrele rezidențiale, în grija autorităților”, mai precizează Gabriela Firea.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Ministrul subliniază că nașterea și creșterea unui copil la o vârstă atât de timpurie nu este un lucru ușor pentru tinere. Acest eveniment îi poate schimba viața mamei în diverse moduri. Firea susține că în calitate de ministru la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse a anunțat de la începutul mandatului că va aduce la aceeași masă instituțiile și organizațiile non-guvernamentale din domeniu pentru a găsi împreună soluții eficiente pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul adolescentelor. Acest proiect-pilot este un început și este deschisă spre orice alte idei, propuneri și proiecte în acest sens, din partea societăților civile.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2022 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.