Emil Boc, şeful primarilor de municipii, a anunțat că majorarea impozitelor locale pe apartamente și case va fi amânată pentru o perioadă de un an. Acesta a făcut anunțul după o întâlnire cu premierul.

Creşterea impozitelor pe case şi apartamente

Primarii din România au avut o intrevedere cu premierul Nicolae Ciucă la Palatul Victoria. Aceștia s-au plâns că nu au sisteme IT cu ajutorul cărora să calculeze noile impozite, în funcţie de cât costă locuinţa în grila notarială.

Analiștii economici spun că această inițiativă era imposibilă din cauza lipsei unei baze de date pentru stabilirea valorii de pe piață a imobilelor.

"Era imposibil de pus în practică această nouă modalitate de calcul a impozitelor pe apartamente şi clădiri, pentru că nu există o bază de date care să stabilescă valoarea de piaţă a apartamentelor, aşa cum şi-a asumat Guvernul modificarea acestor impozite în PNRR.", a declarat analistul economic Adrian Negrescu.

Specialistul susține că există o diferenţă între valoarea impozabilă şi valoarea de piaţă, iar la momentul actual nu există nici infrastructura şi nici calculele făcute pentru toate aceste imobile şi clădiri. Se pare că ideea acestei noi modalități de calculare a impozitului a fost realizată în grabă, fără prea multe analize. În cazul aplicării acestei măsuri de la 1 ianuarie, acest lucru ar fi declanșat o revoltă în rândul proprietarilor.

„Această decizie a fost făcută pe genunchi, fără calcule foarte clare, fără o grilă de impozitare stabilită concret şi pe baza unor date care putea genera, dacă era aplicată de la 1 ianuarie, o mulţime de abuzuri şi procese în justiţie.”, a mai menționa Adrian Negrescu.

Propunerea de impozitare a chiriilor de la 1 ianuarie 2023

În luna iulie s-a lansat propunerea de a modifica impozitarea chiriilor. În data de 15 iulie 2022, în Monitorul Oficial partea I, nr. 716, au fost publicate unele modificări financiar-fiscale printre care se numărăr și modificări ale impozitului pe chirii precum și modificarea impozitului minim pentru proprietate.

Citeste si:
Pensiile speciale vor fi impozitate, de anul viitor. Banca Mondială...
Pensiile speciale vor fi...

Prin urmare, începând cu anul 2023 proprietarii de imobile care închiriază bunurile pe care le dețin urmau să achite un impozit pe chirii de 10% din venitul impozabil, adică din venitul încasat efectiv din chirie. În acest mod era eliminată și facilitatea de scutire a impozitului pentru 40% din veniturile încasate (cota forfetară).


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.