Tichetele sociale puse la dispoziție de Guvern, prin programul ”Sprijin pentru România”, au fost realimentate cu o nouă transă în valoare de 250 de lei. Beneficiarii pot procura cu aceste carduri produse alimentare și nealimentare necesare pentru gospodărie, în afară de tutun și alcool.

Cardurile sociale au fost reîncărcate cu a două tranșă

Tichetele sociale au fost realimentate cu a doua tranșă. Acestea sunt reîncărcate odată la două luni, iar banii sunt valabili 12 luni de la data transferării lor.

Ministrul Ioan-Marcel Boloș, șeful Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat că plata s-a efectuat pentru beneficiarii care au primit deja cardurile sociale. În zilele care urmează, reprezentanții emitenților de carduri și ai Companiei Naţionale Poşta Română se vor organiza pentru ca restul cardurilor să ajungă și la noii beneficiari. Ministrul spune că emiterea și distribuirea cardurilor se va face până la jumătatea lunii septembrie.

„În continuare, până la jumătatea lunii septembrie se vor emite și distribui cardurile pentru categoriile de beneficiari care au devenit eligibili după momentul acordării primei tranșe sau care au fost omiși inițial", a transmis ministrul Ioan-Marcel Boloș, șeful Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ministrul s-a ciocnit de o situație mai puțin plăcută la jumătatea lunii august, când peste 10.000 de carduri sociale dintre cele 2.4 milioane au fost blocate din cauza tentativelor de fraudă. Cardurile au fost deblocate în ziua în care s-a efectuat a doua tranșă.

„Nu se poate generaliza folosirea cardurilor doar pentru produse de tutun şi alcool. Ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona”, a declarat Marcel Boloş.

Ministrul a mai menționat că cei care folosesc cardurile pentru procurarea altor produse decât cele acceptate riscă amenzi de până la 6.500 de lei, iar sancţiunile pot creşte, dacă fenomenul se generalizează. Mai mulți beneficiari de carduri sociale ar fi încercat să cumpere tutun și alcool sau au încercat să le vândă ulterior mai scump.

Citeste si:
Reducere de 50% pentru facturile la energie. Cine beneficiază de...
Reducere de 50% pentru...

Cine beneficiază de cardurile sociale

Serviciul de livrare al Poștei Române se va ocupa de distribuirea cardurilor sociale până la mijlocul lunii septembrie. Categoriile de persoane care beneficiază de ajutor prin intermediul cardurilor sociale sunt:


  • Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

  • Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

  • Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

  • Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

  • Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

  • Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 August 2022 - 12 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.