Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova. Oficialul a declarat că România va continua să sprijine Republica Moldova în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Moldova împlinește 31 de ani de independență.

Ciucă, mesaj de felicitare de Ziua Independenței Republicii Moldova

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova. România a fost mereu alături de frații de peste Prut și mereu au susținut modernizarea și dezvoltarea statului, în special aderarea țării la UE. Ciucă spune că România va continua să lupte alături de Moldova pentru un viitor cât mai prosper.

"Construcția statală și națională a Republicii Moldova a traversat multiple provocări, implicând armonizarea unor curente diferite, nostalgii și realități obiective cu aspirațiile majorității române a populației Republicii Moldova. În toată această perioadă, România a fost alături de frații de peste Prut, de guvernele de la Chișinău, încercând să ajute la dezvoltarea instituțională, economică și la procesul de democratizare și integrare europeană, opțiunea fermă a unei majorități consistente a cetățenilor Republicii Moldova", arată Nicolae Ciucă.

Premierul României spune că în situația de față, statul este gata să ajute Moldova din punct de vedere al produselor energetice pentru a putea face față sezonului rece care vine. Totodată, îi poate susține și cu ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, alocări directe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova.

Alături de Germania și Franța, România este unul dintre inițiatorii Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Acest lucru vizează acordarea de asistență imediată politică, financiară și materială, dar și expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică.

"Anul acesta, cu sprijinul larg al României, independența Republicii Moldova are de sărbătorit o mare realizare a guvernului democrat și a președintelui pro-european: statutul de candidat pentru accederea în Uniunea Europeană. Am fost, suntem și vom fi alături de frații noștri de peste Prut cu expertiză și sprijin în materie de reforme, cooperare economică, proiecte de infrastructură și securitate cibernetică, așa cum ne-am angajat în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.", a adăugat șeful Executivului.

Citeste si:
Ziua Marinei Române, sărbătorită la Constanța. Ce evenimente vor...
Ziua Marinei Române,...

Ciucă a mai spus că România este implicată activ cu proiecte de reconstrucție și susținere a instituțiilor și valorilor democratice prin grantul de 100 milioane de euro nerambursabili pe care i-a oferit pentru proiectele Republicii Moldova. România va continua să susțină pașii pe care îi are de parcurs Republica Moldova, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul susține că comuniunea de limbă, istorie și cultură a cetățenilor noștri va fi întregită printr-un viitor comun în spațiul european al democrației și valorilor comune.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 August 2022 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.