Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment pentru regiunea Moldovei și sudul României asupra unul val de particule de praf saharian.

Val de particule de praf saharian în mai multe zone din România

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis că volumul și concentrația de praf saharian nu sunt foarte ridicate,deoarece masa de aer în care se regăsesc a fost antrenată de circulaţia generală a aerului venită din zona Asiei peste Marea Neagră, Republica Moldova, sudul Rusiei şi al Ucrainei şi abia apoi şi peste teritoriul României.

Meteorologii anunță că de pe 23 august aceste particule de praf saharian vor circula începând din zona Moldovei îndreptându-se spre sudul țării.

"Începând cu data de 23.08, la început în zona Moldovei, apoi în extindere către sudul României, circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate", a transmis ANM.

De asemenea, reprezentanții ANM mai afirmă că acest val de particule de praf saharian nu va fi prezentpe întreg teritoriul țării datorită presiunii atmosferice ridicate care s-a menținut la valori ridicate.

"Având în vedere ca în vecinătatea nord-estică a României, presiunea atmosferică s-a menţinut relativ ridicată şi că acest câmp de presiune relativ ridicată ocupă aproape toată partea de nord-nord-est a continentului, a fost favorizată pe de o parte circulaţia estică a aerului la nivelul solului şi pe de altă parte, staţionarea sau concentrarea acestor particule de praf saharian în straturile de aer din imediata apropiere a solului (pentru că un câmp de presiune atmosferică ridicată este caracterizat de mişcarea aerului pe verticală, de sus în jos)".

Citeste si:
ANM: Cod portocaliu și cod galben de ninsori și vreme rea pentru...
ANM: Cod portocaliu și cod...

Particulele de praf saharian se pot observa cel mai bine pe suprafețe, însă intensitatea acestuia va fi una moderată și nu va reprezenta un pericol pentru cetățeni sau pentru terenuri.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 August 2022 - 08 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.