Un primar din Bihor a fost reclamat că a trucat rezultatele recensământului. Autoritățile locale se temeau ca localitatea să nu fie desființată dacă sunt prea puțini. Acum, se face din nou numărătoarea. Angajații Institutului Național de Statistică (INS) bat din poartă în poartă și caută toți oamenii care apar în acte, pentru a confrunta datele.

Un primar din Bihor a fost reclamat că a trucat rezultatele recensământului, de spaima că localitatea sa va fi comasată cu altele

„Sunt locuinţe care încă nu le-am găsit, dar sper să le găsesc. Am înţeles că a ieşit în jur la 150% populaţia Lugaşului şi trebuie refăcut din nou că n-ar fi în regulă", a declarat Monica Secară, recenzor, pentru Observator.

Sătean: Am înţeles că la fiecare casă sunt dublate numerele. Cel puţin dublate.
Reporter: Concret, ce s-a întâmplat în cazul tău? Tu locuieşti la numărul ... ?
Sătean: La numărul 355. Şi a apărut 355 per A şi per B.
Reporter: Şi în realitate?
Sătean: În realitate e 355.

„În curtea şcolii apăreau 209 C, 209 D şi 209 M. În condiţiile în care în realitate e 209 B. Atât. Deci practic în curtea şcolii mai apăreau trei case, trei ceva ... Trei numere", a spus Loredana Berzovan , director şcoală.

Verificările făcute în Lugașu de Jos l-au alarmat pe edil, care a publicat pe contul personal de Facebook un mesaj prin care îi îndeamnă pe localnici să nu vorbească cu recenzorii. Ulterior, pozele și mesajul au fost șterse. A rămas doar o adnotare în care acesta critică declarațiile directoarei școlii din sat, care „nici acum nu știe numărul administrativ al edificiului, lucru foarte trist...”

„Oamenii au fost foarte reticenţi cu privire la deschiderea uşii. Toţi au motivat că a fost primarul din casă în casă şi le-a spus să nu deschidă uşa. Din păcate am ajuns să ieşim în teren cu ajutorul echipajelor de Poliţie. Ne-am descurcat foarte greu", a declarat Gabriel Borbandi, director Direcția județeana de statistică Bihor.

Citeste si:
Rezultate BAC 2023. Au fost publicate notele la Bacalaureat 2023 pe...
Rezultate BAC 2023. Au fost...

„Din prima zi de postrecensământ, postrecenzorii au apărut la uşa cetăţenilor cu doi poliţişti. Mi se pare foarte deplasat. Eu zic că oamenii nu sunt infractori", a declarat Şorban Levente, primar Lugaşu de Jos.

Recenzorii primăriei sunt bănuiți că ar fi înregistrat oameni din alte localități la adrese care nu există. Primarul s-ar fi speriat că localitatea va fi comasată cu altele dacă are sub 5.000 de locuitori.

„Au venit cu intenţii destul de rele. Eu zic să ne împingă sub 5.000 de locuitori, ca să ne poată desfiinţa. Cam asta e ideea, zic eu", a declarat Levente Șorban, primar Lugașu de Jos.

„S-a discutat despre importanţa deosebită a acestei acţiuni, şi anume importanţa pe următorii 10 ani cu privire la finanţarea unităţilor administrati-teritoriale, cu privire la determinarea şi dezvoltarea localităţilor, cu privire la orice, inclusiv înfiinţări de şcoli. Cert este că, într-adevăr, sunt diferenţe", a declarat Romi Mihăescu, secretaretarul general al Institutului de Statistică Bucureşti.

Citeste si:
O localitate din România își schimbă numele. Care va fi noul nume
O localitate din România își...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.