Noi schimbări în Codul Rutier. Șoferii din București vor fi nevoiți să respecte un nou marcaj rutier, care îi va obliga să oprească cu trei metri înainte de semafor. Conducătorii auto care vor încălca noua regulă riscă amenzi usturătoare şi suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Un nou marcaj rutier în București. Ce oblugații vor avea conducătorii auto

Șoferii din Capitală se vor ciocni de un nou marcaj rutier, Bike box. Acesta a fost aprobat încă de anul trecut de Comisia Tehnică Rutieră. Prin urmare, bicicliștii se vor încadra într-un spațiu special pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat acestora și vor continua pe pista pentru bicicliști. Autoritățile române au urmat exemplul orașelor din Germania sau Austria.

Marcajul delimitează o zonă sub forma unui pătrat la capătul benzilor de circulație, unde se vor încadra bicicliștii și cei care folosesc trotinetele. La culoarea verde a semaforului aceștia vor porni cu câteva secunde înaintea conducătorilor auto și își vor continua deplasarea pe pista special amenajată pentru ei. În Capitală se regăsesc în jur de 30 de kilometri de astfel de piste.

În varianta engleză, aceste spații delimitate pentru bicicliști se numesc Bike box. Această regulă este una foarte utilă pentru traficul din orașe. În momentul în care se face verde la semafor să pornească bicicliștii, să nu se creeze acea situație de risc în care pornesc unul în spatele celuilalt sau între coloanele de mașini. Însă cel mai important este să fie corelate cu alte măsuri legate de infrastructurile pentru bicicliști, care la moment în București sunt extrem de puține, mai mult în zonele centrale.

Noul marcaj destinat conducătorilor auto a fost introdus în Codul Rutier, iar măsura a fost deja acceptată sub formă de proiect pilot, în urmă cu un an. Conducătorii auto care vor încălca nou marcaj rutier, Bike Box riscă să fie sancționați cu o amendă de până la 750 de lei, dar se vor alege și cu permisul de conducere suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.

Citeste si:
Depășirea pe linie continuă ar putea fi permisă în anumite condiții
Noi modificări în Codul...

Noi schimbări în Codul Rutier. Șoferii vor fi amendați cu 2.900 de lei pentru această încălcare

Guvernul a aprobat o nouă lege pentru Codul Rutier care cuprinde sancțiuni mult mai aspre pentru șoferii care sunt tentați să încalce regulile de circulație. Una dintre încălcări atrage amenzi usturătoare pentru șoferi.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.