Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat este pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, drept răspuns la petiţia online intitulată „În acest moment, fiecare zi poate fi ultima”.

Zelenski susține căsătoriile între persoanele de același sex

Petiţia online intitulată „În acest moment, fiecare zi poate fi ultima” a fost semnată de peste 28.000 de oameni de la începutul lunii iunie.

Preşedintele Ucrainei a subliniat că în timp ce ţara este în război cu Rusia, căsătoriile între persoanele de acelaşi sex nu au cum să fie legalizate, deoarece acest lucru ar încălca Constituţia.

„Codul familiei al Ucrainei defineşte familia ca unitatea primară şi principală a societăţii. O familie este formată din persoane care locuiesc împreună, sunt legate prin viaţa comună, au drepturi şi obligaţii reciproce. Potrivit Constituţiei Ucrainei, căsătoria se bazează pe consimţământul liber al unei femei şi al unui bărbat (articolul 51)”, a comunicat Zelenski pe site-ul preşedinţiei.

Zelenski spune că nu se poate schimba Constituția atâta timp cât în țară este stare de urgență.

„Constituţia Ucrainei nu poate fi schimbată în timpul unei legi marţiale sau în perioada stării de urgenţă (articolul 157 din Constituţia Ucrainei)”.

Chiar și așa, Zelenski pare a fi de acord cu acest tip de parteneriate și este gata să lucreze cu miniştrii săi pentru a asigura drepturile şi libertăţile tuturor ucrainenilor.

„În acelaşi timp, Guvernul a elaborat soluţii privind legalizarea parteneriatului civil înregistrat în Ucraina, ca parte a lucrărilor de stabilire şi asigurare a drepturilor şi libertăţilor omului”, a mai adăugat el.

Liderul de la Kiev a mai menționat că în lumea modernă, nivelul societăţii democratice se măsoară, printre altele, prin politica de stat care vizează asigurarea egalităţii în drepturi pentru toţi cetăţenii. Fiecare cetăţean este o parte inseparabilă a societăţii civile. Zelenski susține că toţi oamenii sunt liberi şi egali în demnitatea şi drepturile lor.

Citeste si:
Cel mai populat stat din Mexic a aprobat căsătoriile între persoane...
Cel mai populat stat din...

Potrivit Constituției din Ucraina, orice petiţie care adună mai mult de 25.000 de semnături intră automat în vizorul președintelui pentru a fi dezbătută și pentru a primi sau nu aprobare.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.