Social 27 Iulie 2022 09:05 de Clara Vacaru
Un fermier din Vulcan, judeţul Braşov, a fost sancţionat de autorităţi, după ce a construit un baraj şi a oprit cursul râului Bârsa.

Bărbatul spune că seceta l-a determinat să improvizeze barajul din balastru cu care a făcut ca apa să nu mai ajungă în aval. Cu ajutorul unei motopompe şi a unui furtun, fermierul şi-a irigat, timp de o săptămână, cele 80 de hectare de porumb, cartofi şi grâu pe care le administrează în zonă. Oamenii care au terenurile la vale de cele lucrate de arendaş s-au trezit că la ei nu mai ajunge nici măcar un strop de apă şi au făcut plângere, informează Buna Ziua Brasov.

Un fermier brașovean a oprit un râu pentru a-și uda culturile: „Păi ce să fac, doamnă, să se usuce cultura?

Fermierul spune că ştia că este ilegal ce a făcut, dar susţine că voia să-şi salveze recolta.

„Păi ce să fac, doamnă, să se usuce cultura? Ştiu (că este ilegal să opreşti un curs de apă, n.r.), doamnă, dar oricum vine foarte puţin!”, a declarat Ştefan Munteanu, fermierul în cauză.

Întrebat „Vecinii dumneavoastră ce fac?”,omul a dat din umeri: „Ştiu doamnă, ce să fac? Spuneţi-mi dumneavoastră!”.

Pentru că legea interzice blocarea cursurilor de apă, firma care făcut lucrările va fi sancționată.

„S-a constatat la faţa locului că o societate de pe raza comunei Vulcan a realizat, în albia pârâului Bârsa, lucrări de barare a cursului de apă din materiale locale şi anume un baraj din balast, cu un încărcător frontal, iar, din acumularea rezultată, cu o motopompă, se realizau lucrări de irigaţii pe un teren pe care dumnealui îl are în administrare de la proprietarii de pe raza comunei”, a declarat Mihai Uţă, director SGA Braşov.

„Pentru lucrările realizate fără acte de reglementare, societatea va fi sancţionată contravenţional, iar în urma controlului la teren, lucrările au fost dezafectate şi se asigură secţiunea de curgere liberă apei în albia minoră a pârâului”, a mai precizat Mihai Uţă.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Cazul de la Braşov a ajuns şi la Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor. „Blocarea completă este clar împotriva legii. Înţeleg disperarea fermierilor, dar tot timpul trebuie să se asigure debitul minim pentru a ţine în viaţă habitatele în aval”, a declarat acesta.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.