O biserică dintr-un sat prahovean are clopote inteligente cu sistem de activare digital, cu garanție de 1200 de ani, în valoare de 30.000 de euro. Primăria Gorgota a cumpărat trei astfel de obiecte de la o turnătorie celebră din Austria. Numai la Catedrala Mântuirii Neamului mai sunt astfel de clopote, fabricate la standardele Grassmayr. 

O biserică din Prahova are clopote inteligente de zeci de mii de euro

Clopotele, gravate cu chipurile Sfinților Ilie, Nectarie și Nicolae, au fost sfințite recent, spre bucuria credincioșilor din zonă. Sistemul de acționare este digital, iar clopotele pot fi setate să bată de la distanță, chiar de pe telefon. Doar la Catedrala Mântuirii Neamului mai este un astfel de sistem.

Cel mai mare clopot are 230 de kilograme, iar cel mai mic 98 de kilograme. Sunetul produs este de cea mai înaltă calitate. Nicolae Dumitru, primarul comunei Gorgota, spune că și-a dorit „o lucrare de calitate, care să dăinuiască pentru mult timp.”

„Pentru a porni clopotele avem nevoie de o cartelă GSM, montată la sistematizare. Şi îi dăm un mesaj, cu o formulă. Şi pornim toate trei clopotele, timp de trei minute”, a declarat Florin Brăslașu, preot paroh, pentru Observator.

„E nemaipomenit. Să le dea Dumnezeu sănătate”, enoriaș.

„Se aude destul de tare şi e mult mai bine că e aşa, decât să se ducă cineva, să se urce”, enoriaș.

„Sună rău de tot alea vechi. Astea sună frumos. Poate prin sunetele astea, o veni şi ceva de sus”, enoriaș.

„Ne-am dorit să fie o lucrare care să dăinuiască peste timp. Şi să aducă mândrie locutitrilor. Sunt executate de o firmă cu tradiţie de 13 generaţii în făurirea clopotelor. Sunt acordate în note muzicale. Odată la 400 de ani trebuie schimbată bătaia.limbii pe clopot pentru că se uzează”, a spus Ionuț Dumitru, primar Gorgota, pentru sursa citată.

De altfel, și clopotele celorlalte parohii din comună au fost schimbate, dar cu modele fabricate în România.

Citeste si:
Coșmarul de la Jugureni. Detalii terifiante în cazul femeii...
Coșmarul de la Jugureni....

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Iulie 2022 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.