Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări meteo de Cod portocaliu și Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat în mai bine de jumătate de țară. Mercurul din termometre va ajunge și până la 40 de grade.

Avertizare meteo ANM: Cod portocaliu de caniculă în aproape toată România

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis Cod portocaliu de caniculă, care este valabil pentru zilele de 22 și 23 iulie. Pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, 22 și 23 iulie, în Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și în vestul Maramureșului valul de căldură se va face resimțit mai mult decât în zilele anterioare.

După-amiază, mercurul din termometre va ajunge la 38 - 40 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor coborâ sub 20 - 22 de grade, iar disconfortul termic va fi destul de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Prima avertizare meteo de Cod galben de caniculă este valabilă pentru data de 21 iulie.

În Banat, Crișana, Oltenia și în sud-vestul Transilvaniei și al Munteniei temperaturile vor fi caniculare, iar aerul va fi greu de suportat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 35 - 37 de grade, iar disconfortul termic va fi foarte ridicat.

Indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăși local pragul critic de 80 de unități. Autoritățile îndeamnă oamenii să nu circule în orele de după-amiază, să nu stea în soare, să bea cât mai multă apă și să își acopere capul cu o pălărie, chipiu.

A doua avertizare meteo este de Cod galben de caniculă, valabilă în zilele de 22, 23 și 24 iulie.

În ultimele zile din luna iulie se așteaptă ca valul de căldură să se extindă și va arde cea mai mare parte a țării, iar disconfortul termic se va intensifica treptat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Citeste si:
ANM: Cod portocaliu și cod galben de ninsori și vreme rea pentru...
ANM: Cod portocaliu și cod...

Temperaturile maxime din acele zile se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor ajunge la 18 - 20 de grade.

Din cauza temperaturilor extreme, România se confruntă cu o secetă acidă, scăderea nivelului apei și incendii de vegetație.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.