Bebelușul român luat de autoritățile din Danemarca, după ce a existat suspiciunea că acesta ar fi fost agresat de părinți, a fost repatriat, miercuri seară. El a ajuns pe aeroportul din Iași împreună cu bunicii săi, care îl vor ține în grijă. Părinții copilului, care au rămas, pentru moment, în Danemarca, au luptat jumătate de an pentru a-și demonstra nevinovăția în fața autorităților daneze.

Bebeluș repatriat după 6 luni de chin. Mathias a ajuns în România, din Danemarca, după multe anchete sociale

„După 6 luni de zile, să-l ţii în braţe... şi asta vreau să spun, Mathias mi-a recunoscut vocea, mi-a recunoscut mirosul, Mathias când ne-a văzut a început să râdă, să gângurească, să vorbească cu noi şi a simţit toată dragostea noastră”, a declarat Gabriela Ciobotaru, bunica lui Mathias, la sosirea în România.

Bunicii au mai avut de trecut un pas înainte de urcarea în avion, dar au rezolvat rapid problema cu ajutorul consulului din Danemarca.

„Am ajuns la aeroport, când l-a filtru ne-a oprit şi a trebuit o procură de la Protecţia Copilului nu au ştiut să ne-o dea sau nu a vrut să o dea. A chemat Poliţia, pierdeam avionul şi am alergat, am fost ultimii care ne-am urcat în avion”, a spus Petrișor Ciobotaru, bunicul copilului.

Filmul întâmplărilor

În data de 31 ianuarie 2022, părinții lui Mathias, speriați de crizele de plâns ale copilului și de faptul că cel mic scădea în greutate, au mers cu el la urgențe, la spitalul din Odense, Danemarca. Atunci, medicii danezi au dat un prim diagnostic: hemoragie craniană. Așa a început calvarul pentru părinții Sorana și Ionuț Rotundu. Polițiștii au mers la unitatea medicală cu pricina pentru a-i aresta pe părinți pentru o presupusă violență în familie.

Aceștia au fost plasați în două închisori separate de maximă siguranță, unde au stat două luni. Ulterior, li s-a demonstrat nevinovăția. Până acum, ei nu și-au văzut pruncul. În luna februarie, Mathias a fost dat în plasament unei familii din Danemarca. După lungi procese și eforturi făcute de autoritățile române, bunicii au reușit să câștige tutela bebelușului doar pentru că bunicul său este asistent maternal.

Citeste si:
Suedia confirmă că la gazoductul Nord Stream a avut loc un sabotaj
Suedia confirmă că la...

„Două săptămâni am stat la o cabană, unde am plătit noi chiria, 4 mii de euro, plus mâncare. Am servit acolo comisii, tot. Şi a durat două săptămâni, l-a adus să se acomodeze cu noi, l-au luat înapoi primele zile, apoi l-a lăsat la noi”, a povestit Petrișor Ciobotaru, bunicul lui Mathias.

Miercuri noapte, Mathias a sosit în România, iar noua sa casă va fi în localitatea vasluiană Negrești. Părinții săi vor rămâne în Danemarca până la finalizarea anchetei.

Tot în noaptea sosirii micuțului, Gabriela Firea, ministrul Familiei, a făcut public momentul emoționant pe contul personal de Facebook, alături de mesajul „Timp de aproape 6 luni, noi și colegii de la Ministerul de Externe am depus eforturi considerabile să ajungem la acest rezultat și mă bucur că autoritățile daneze au fost de acord că doar familia este singurul mediu de care are nevoie un copil pentru a-i fi bine”.

Citeste si:
Andreea Antonescu, prima imagine cu bebelușul. Vedeta a devenit...
Andreea Antonescu, prima...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.