30 de tone de deșeuri de toate felurile zac în Hala Republica din București, care a devenit groapă de gunoi. Chiar firma de salubritate a administrației locale depozitează gunoaiele acolo. Locuitorii nu mai pot suporta mirosul urât și au chemat Garda de Mediu. Inspectorii au amendat Primăria Sectorului 3 și au cerut curățarea zonei. Până acum, nu s-a întâmplat acest lucru.

Hala Republica din București a ajuns groapă de gunoi

Cu o suprafață de aproape 3.000 de metri pătrați, Hala Republica din București este acum depozit de deșeuri, de la pet-uri, la carton, sticlă sau gunoi menajer. Totuși, deși arată ca o hală dezafectată, este păzită foarte bine. Pe fiecare latură sunt câte 6-8 camere de supraveghere.

„Acolo se duc continuu deșeuri. Se pare că aduc doar noaptea. Ziua nu este nicio mașină acolo. Hala este închisă”, a spus Marian, un locuitor din Sectorul 3, pentru Antena 1.

„De regulă, maşinile vin seară. Nu o să vedeţi niciodată ziua în amiaza mare că vin să deşerte gunoiul acolo”, a completat acesta.

„De ale lor, de salubritate. Sunt maşinile mari de gunoi. Au pe maşină motto-ul acela cu „Fii cu noi, nu fi gunoi”, a răspuns el, fiind întrebat despre ce mașini este vorba.

„Atunci când am chemat poliția, agentul de pază a închis hala. Poliția a zis că nu poate să intre, că e proprietate privată”, a mărturisit bărbatul.

Nu mai putem să stăm în Faur cu uşile deschise, de la miros. Muşte şi miros şi şobolani nu vă zic. Mănâncă şobolanul pisica, nu invers. De la mizerie, de la ce e acolo. Aia e infecţie curată”, e de părere Marina Bălteanu, locuitor Sector 3.

Garda de Mediu, în schimb, a luat atitudine, săptămâna trecută, și a amendat cu 120.000 de lei firma primăriei de sector care administrează hala Smart City Invest, pe motiv că nu deține autorizație pentru depozitarea gunoiului. Primăria a contestat amenda.

Cum se apără Primăria Sectorului 3 în fața acuzațiilor

„Echipa a constatat că existau deşeuri amestecate, depozitate în mod amestecat, plastic, carton, sticlă. Era o cantitate considerabilă de deşeuri. Tone de deşeuri”, a explicat Viorel Tufeanu, comisar șef Garda de Mediu București.

Citeste si:
SAGA Festival anunță Nicki Minaj la București
SAGA Festival anunță Nicki...

În plus, inspectorii de mediu au cerut ca hala să fie curățată. Primăria Sectorului 3 se apără și spune că deșeurile care ajung în hală urmează să fie reciclate.

„La hală sunt depozitate temporar ambalaje, deoarece cei ce se ocupă cu reciclarea nu deţin capacitatea necesară în vederea reciclării cantităţilor iar această procedură se face treptat”, a transmis Primăria Sectorului 3.

Administratorul are la dispoziție 30 de zile pentru a strânge gunoiul.

Capitala ar putea rămâne fără groapă de gunoi

Prefectul Capitalei a anunțat că Bucureștiul ar putea rămâne fără groapă de gunoi în câțiva ani, căci, chiar dacă am colecta selectiv, locul de depozitat deșeuri din Vidra, singura care mai primește gunoiul din oraș, se va umple rapid.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

„Depinde cum ducem gunoiul acolo. Dacă mai întâi îl selectăm și apoi ducem acolo numai ceea ce trebuie dus acolo. Mai avem 4-5 ani în care putem depozita. Asta înseamnă că am putea să rămânem cu gunoiul în stradă. Zilnic, Bucureştiul produce gunoi cât șase judeţe, adică 2.000 de tone. Colectarea selectivă ar fi o soluţie pentru a reduce din cantitatea de gunoi care ajunge la groapă. De aici, şi prelungirea perioadei de funcţionare a depozitului de gunoi”, a spus Toni Greblă, prefectul Capitalei.

Pentru a evita scenariul în care Capitala ar fi sufocat în gunoaie, edilii au găsit opt depozite de deșeuri în județe învecinate, iar tarifele sunt cuprinse între 58 și 126 de lei pe tonă. Problema este că „va exista o anume descentralizare, situație un pic mai avansată”, admite prefectul Toni Greblă. Pe de altă parte, administratorii gropii de gunoi de la Vidra susțin că depozitul mai poate să primească gunoi 15 sau chiar 20 de ani de acum încolo.

Citeste si:
Familia Addams vizitează Craiova. Spectacolul Outfitul Șearpelui se...
Familia Addams vizitează...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.