Potrivit unui clasament publicat și citat de Le Figaro, Viena a devenit pentru a treia oară cel mai bun oraș din lume pentru locuit. Acesta a mai fost desemnat în anul 2018 și 2019.

Cel mai bun oraș din lume pentru un trai decent

Viena este orașul care pentru a treia oară se situează în fruntea clasamentului privind orașele cele mai bune din lume pentru locuit. Topul este realizat de Economist Intelligence Unit, unitatea de cercetare și analiză afiliată săptămânalului britanic The Economist.

Orașului Auckland din Noua Zeelandă, care în anul 2021 a ocupat locul I, în acest an coboară 33 de poziții din cauza carantinelor impuse de pandemia de coronavirus. Specialiștii au recompensat stabilitatea Vienei, oportunitățile educaționale și medicale și calitatea infrastructurii sale cu punctajul maxim de 100 din 100. Factorii culturali și de mediu au fost stabiliți ca aproape ideali.

Top 10 cele mai bune orașe din lume pentru locuit


 • Viena, Austria

 • Copenhaga, Danemarca

 • Zurich, Elveția

 • Calgary, Canada

 • Vancouver, Canada

 • Geneva, Elveția

 • Frankfurt, Germania

 • Toronto, Canada

 • Amsterdam, Olanda

 • Osaka, Japonia

 • Melbourne, Australia

În clasamentul celor 10 predomină mai mult orașe din Europa, tocmai șase orașe. Canada este reprezentată de trei orașe: Calgary, Vancouver și Toronto.

Parisul s-a poziționat pe locul 19. Capitala Belgiei, Bruxelles, este pe locul 24, imediat după Montreal (locul 23). Londra s-a clasat pe locul 33, iar Barcelona se situează pe locul 35, cu opt locuri înaintea Madridului (locul 43). Milano ocupă locul 49, New York se află pe poziția 51 și Beijing pe 71.

Orașe excluse din clasament

Pentru a putea fi inclus în acest top, orașul trebuie să fie considerat un centru economic și financiar sau să fie solicitat de către clienți. Orașul Beirut nu a fost inclus în clasament din cauza unei explozie portuare în 2020 și deoarece a fost considerat instabil din punct de vedere politic. La fel și Kievul a fost exclus din cauza războiului cu Rusia. Între timp, Moscova (locul 80) a coborât cincisprezece poziții.

Citeste si:
Noi detalii despre negocierile pentru Schengen. De ce a refuzat...
Noi detalii despre...

„Orașele din Europa de Est au scăzut în clasament din cauza creșterii riscurilor geopolitice” și a „crizei costului vieții, inclusiv a creșterii prețurilor la energie și alimente”, a explicat șefa raportului de la EIU, Upasana Dutt.

În anul 2021 au fost introduși noi indicatori precum restricțiile sanitare care au servit la evaluarea efectelor pandemiei. Calitatea medie a vieții și-a revenit abia în 2022, însă rămâne în continuare sub nivelul de dinainte de coronavirus. Damascul a rămas cel mai puțin prietenos oraș din lume.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Iunie 2022 - 12 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.